Pentru 2011, Erste Bank anticipeaza in continuare o scadere a veniturilor romanilor, cu 0,8%, in timp ce in regiune acestea vor creste cu 1% - 2,5%, datorita competitivitatii fortei de munca.

"In Romania, unde Guvernul a aprobat masuri de austeritate ambitioase (inclusiv majorarea TVA cu 5 puncte procentuale), venitului disponibil va continua sa scada in termeni reali din cauza majorarii inflatiei", se mentioneaza intr-un raport al Erste Bank, citat de Mediafax.

Analistii noteaza ca evolutia consumului este puternic influentata de majorarea venitului disponibil, ceea ce inseamna ca va avansa anul viitor tot cu 1% - 2,5% la nivelul regiunii.

In Romania, Erste anticipeaza cresterea consumului gospodariilor cu circa 1% in 2011, desi estimeaza ca veniturile disponibile vor scaderea.

"Dupa doi ani consecutivi de scaderi brusce, consumul gospodariilor ar putea creste in Romania cu circa 1% in 2011, intrucat acordarea de noi credite consumatorilor se va accelera probabil. (...) In acelasi timp, salariile nominale isi vor relua probabil trendul crescator anul viitor", se arata in raport.

Potrivit datelor Erste, venitul disponibil a crescut in Romania cu circa 15% anul trecut, dupa ce a avansat in 2008 cu aproximativ 20%.