Taxa impusă de Guvern pe activele bancare, aplicabilă de luna aceasta, va fi decisă în funcţie de nivelul ROBOR. Acest indicator a scăzut în ultimele zile. Analiştii susţin că scăderea nu se datorează ordonanţei, ci scăderii preţurilor din ultimele luni. Pe termen mediu însă, analiştii se aşteaptă la o frânare a creditării.

Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari: ”În condiţiile în care avem şi plafonarea gradului de îndatorare şi creşterea costului de finanţare din cauza acestei taxe pe sectorul bancar care va fi transpusa pe consumator, cred că va fi din ce în ce mai greu să obţină un credit.”

Taxa pe bănci ar putea însemna, pentru firmele mici, care reprezintă jumătate din economie, că va fi din ce în ce mai greu să-şi finanţeze investiţiile prin împrumuturi. Asta ar putea duce la concedieri, susţin sindicaliştii.

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa: “Impactul va fi ca mulţi din angajatori ca să-şi rezolve temporar problemele pur şi simplu vor diponibiliza masiv de-a lungul lunii ianuarie pentru a-şi adapta structura bugetului la noile condiţionări financiare care le sunt impuse”

Preţurile utilităţilor, cum ar fi gaze şi curent, ar putea creşte şi ele - dacă taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie va fi transferată consumatorilor. S-ar putea ca abonaţii casnici să fie protejaţi de noile reguli la care lucrează Autoritatea de Reglementare, însă consumatorii comerciali, firmele, vor avea tarife în creştere. De regulă, asta înseamnă că tot ce produc acestea se va scumpi, adică tot la omul de rând ajunge nota finală de plată. Reprezentanţii PNL au cerut Avocatul Poporului - singurul care poate ataca Ordonanţe de urgenţă - să sesizeze Curtea Constituţională.

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL: “Punctual, vorbim despre faptul că plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică este o minciună şi este o măsură cu dedicaţie. a se va resimţi doar la nivelul unor consumatori care au contracte direct cu producătorii de energie electrică sau de gaze naturale, în timp ce populaţia va trebui să suporte costul noului impozit de 2% pe cifra de afaceri."

Scumpiri ar putea apărea şi la serviciile de telefonie, internet şi cablu din cauza taxării suplimentare a companiilor din acest domeniu. Până acum reprezentanţii acestora nu au comentat noile reguli.

După ce le-au oferit scutiri de impozite şi un salariu minim mai mare, angajaţilor din construcţii le-a fost sistata contribuţia la Pilonul II de pensii, potrivit actului normativ. Aceştia rămân cu banii acumulaţi, dar pentru următorii 10 ani arhitecţii, inginerii şi constructorii nu vor mai contribui decât la stat.