Mihai Tanasescu, vicepresedintele BEI: "Un nou parteneriat cu FMI este foarte important pentru Romania"
Mihai Tanasescu, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI)
Un nou parteneriat cu Fondul Monetar International (FMI), dupa finalizarea actualului acord, este foarte important pentru Romania, a declarat astazi Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI) si fost reprezentant al Romaniei la FMI.
"Sunt ferm convins ca in perioada urmatoare, dupa finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru Romania. Este important nu pentru ca Romania nu stie ce sa faca. Romania stie perfect ce are de facut, stie foarte clar care sunt problemele cu care se confrunta. Un asemenea parteneriat da mai multa greutate unui tip de abordare la nivel international a modului in care reformele structurale sunt puse in practica", a afirmat Mihai Tanasescu, la un seminar pe teme economice la BNR.
Coperarea Romaniei cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala este un parteneriat de lunga durata al carui principal element are in vedere stabilizarea economiei romanesti, reluarea cresterii economice, reducerea numarului de someri si cresterea competitivitatii nationale, a adaugat oficialul BEI.
El a aratat ca aceste obiective pot fi realizate doar prin reforme structurale, la nivelul companiilor de stat, precum si in domenii-cheie, ca invatamantul, sanatatea si segmentul de pensii. Tanasescu apreciaza ca Romania va incheia acest an cu o crestere economica modesta, influentata in special de factori externi.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat recent ca misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile noii intelegeri, care va fi aprobata, cel mai probabil, in luna februarie.
Acordul incheiat in primavara anului trecut cu FMI urma sa fie finalizat in luna martie 2013, iar inchiderea lui anticipata sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.
Reprezentantii FMI, CE si BM au afirmat saptamana trecuta, intr-o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, ca Romania va trebui sa isi indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca mai multe reforme structurale nu au fost finalizate in grafic.
O echipa de experti ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, condusa de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, s-a aflat in Romania in perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale.
Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc in 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amanata.
"Cresterea economica din 2013 depinde de prioritizarea investitiilor"
"Cheia succesului" privind cresterea economica a Romaniei, in 2013, este prioritizarea investitiilor cu surse interne si externe, crede Mihai Tanasescu.
Acesta a afirmat la un seminar pe teme economice, organizat la BNR, ca Romania trebuie sa accelereze in 2013 reformele structurale, pentru a avea o crestere economica. "Reformele structurale inseamna o reforma a administratiei, care sa fie capabila sa atraga mai multe fonduri europene, mai multi bani de investitii, pentru ca este clar ca o crestere economica nu se face decat prin investitii, iar prioritizarea acestor investitii in Romania cu surse interne si externe e cheia succesului pentru a avea o crestere economica in anul urmator", a spus oficialul BEI.
El s-a aratat ferm convins ca Romania va avea o crestere economica pozitiva anul viitor.
Vicepresedintele BEI a accentuat ca, incepand de anul viitor, atragerea fondurilor europene trebuie sa fie mult mai agresiva, in sensul de a urmari interesele si prioritatile pe care le are Romania si de a privi cu mare atentie modul in care se implementeaza programele.
"A atrage fonduri europene inseamna mai multi bani pentru infrastructura, pentru programe care sa aduca crestere economica. Sunt ferm convins ca lectiile trecutului au fost invatate", a mai spus Tanasescu.
Intrebat de jurnalisti care sunt recomandarile sale pentru o absorbtie mai buna a fondurilor europene si pentru rezolvarea problemelor cu care Romania s-a confruntat pana acum in acest sector, vicepresedintele BEI a recomandat mai putina birocratie, mai multa atentie la lucrurile importante si o aplecare puternica asupra modului in care proiectele sunt puse in practica.
"Stim foarte bine care sunt cauzele intarzierilor, este nevoie de mai multa responsabilitate, mai multa transparenta, de o modalitate de achizitii publice mult mai transparenta. Sunt lucruri care se pot indrepta usor si care pot sa atraga foarte multe miliarde de euro investitii in Romania", a spus Tanasescu, fost ministru de Finante si fost reprezentant al Romaniei la FMI.
Produsul Intern Brut a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%.
Pentru anul viitor Comisia Europeana estimeaza un avans al economiei romanesti de 2,2%, iar FMI de 2,5%.
In urma cu circa doua saptamani guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Romania nu va inregistra crestere economica anul viitor daca nu se va debloca absorbtia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesebile in aceasta perioada, care sa inlocuiasca investitiile straine si cele de la buget.
Pe acelasi subiect: