La finele lunii februarie a anului trecut, deficitul bugetar a fost de 2,4 miliarde lei, respectiv 0,39% din PIB.

In luna ianuarie, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 1,5 miliarde lei, sustinut pe partea de venituri de incasari mai mari din TVA si accize, iar la nivelul cheltuielilor de plati mai mici cu 57% pe segementul capital (investitii).

Tinta de deficit pentru acest an a fost negociata cu institutiile financiare internationale la 2,2% din PIB.

Veniturile bugetare din primele doua luni ale acestui an totalizeaza 30,5 miliarde de lei si reprezinta 4,6% din PIB.

Cresteri fata de anul trecut au fost inregistrate la incasarile din impozitul pe profit (+129,5 milioane de lei ), TVA (+296,7 milioane de lei), accize (+171,4 milioane de lei), potrivit Ministerului Finantelor.

Incasarile din contributiile de asigurari sociale au urcat cu 4,8% datorita cresterii numarului de salariati, precum si a castigului salarial mediu brut.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la venituri nefiscale, cu 9,9%, impozite si taxe pe proprietate, cu 11,3%, taxe pe utilizarea bunurilor, cu 8%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 33,6 miliarde lei, s-au mentinut la acelasi nivel ca pondere in PIB, respectiv 5,1%.

Datele Finantelor arata ca s-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+3,9%), in principal ca urmare a platii drepturilor aferente uniformelor si echipamentelor obligatorii pentru personalul din MAI.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au avansat cu 15,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate ca urmare a platii arieratelor catre furnizorii de medicamente.

Au fost inregistrate, de asemenea, cresteri fata de anul trecut, cu 52,1% la subventii, datorita platiilor anticipate in luna ianuarie a sprijinului acordat fermierilor, in timp ce cheltuielile cu dobanzile s-au redus cu 7,8% ca urmare a scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2.084,8 milioane lei, respectiv 0,3% din PIB.