Presedintele CEC: "Am analizat si eu creditul: respecta legislatia, regulamentele BNR si normele bancii"

"Despre creditul de care se tot vorbeste in ultima perioada pot sa va spun ca l-am analizat si eu si consider ca, este o opinie personala, dar este si opinia bancii, nu s-au incalcat nici legile, nici regulamentele BNR si cu atat mai putin normele interne. (..) Vorbim mai multe dupa ancheta de la Parlament", a spus Ghetea intr-o declaratie la Sinaia, precizand ca nu va raspunde intrebarilor ziaristilor pe aceasta tema.

El a aratat ca nu are voie, potrivit Legii bancare, sa vorbeasca despre operatiunile derulate de un client al bancii.

Consilierul guvernatorului BNR: "Directorul Supravegherii poate fi prieten cu presedintele CEC, dar n-are mama, n-are tata"

Directorul Directiei Supraveghere din BNR poate fi prieten cu presedintele CEC, dar este un personaj foarte special, care "n-are mama, n-are tata", iar controlul de de la banca de stat va fi realizat de "lupi tineri" din inspectie care nu vor sa se compromita, afirma Adrian Vasilescu, potrivit Mediafax.

"Inspectorii din BNR care fac inspectii in banci pot fi prieteni cu multi, dar prietenia e una, iar inspectia e alta. Asigur opinia publica ca inspectia care va merge la CEC pentru a verifica contractul de credit incheiat cu Ioana Basescu va face controlul la sange si va scoate la iveala tot ce e acolo, daca e ceva", a declarat, la Sinaia, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, scrie Mediafax.

Pe de alta parte, Vasilescu a aratat ca BNR nu va face comentarii si nu ar avea calitatea sa dea publicitatii rezultatul analizei, fiind tinuta de secretul bancar.

Vasilescu a adaugat ca seful Directiei Suparveghere din BNR, Nicolae Cinteza, care este prieten cu presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, nu va face parte din echipa de inspectori si nici nu are dreptul sa intervina in raportul intocmit dupa controlul de conformitate in ceea ce priveste creditul acordat Ioanei Basescu.

"Nicolae Cinteza este un personaj foarte special, n-are mama, n-are tata. Poate fi prieten cu Ghetea si cu multi din sistemul bancar, dar nu tine seama de asta. Cand se va face control in banca, el va sta in birou, nu va face parte din echipa de control, care este numita prin ordin al guvernatorului BNR. Echipa este formata din lupi tineri, care nu isi risca numele si cariera", a adaugat Vasilescu.

Cinteza a anuntat joi seara ca Ministerul Finantelor Publice a solicitat un control de conformitate la CEC Bank pentru verificarea creditului acordat fiicei presedintelui Traian Basescu.

Vasilescu a aratat BNR ar putea adopta o singura masura daca s-ar constata nereguli, respectiv provizionarea integrala a creditului de 1 milion de euro contractat de Ioana Basescu.

Ponta: Apreciez "foarte tare" parerile lui Vasilescu privind creditul Ioanei Basescu, dar astept BNR

Premierul Victor Ponta a afirmat ca apreciaza "foarte tare" parerile personale ale consilierului guvernatorului BNR Adrian Vasilescu legat de creditul contractat de la CEC de catre Ioana Basescu, dar arata ca banca centrala este cea care va anunta rezultatele controlului, dupa verificari.

"Domnia sa si-a exprimat o parere personala, lucru pe care il apreciez foarte tare, parerile personale sunt importante. In acelasi timp, domnia sa a vorbit asa, ca prieten. In acelasi timp, a anuntat ca Banca Nationala, conform legii, va face un control si va anunta rezultatele controlului", a spus Ponta.

Credit de 1 milion de euro pentru investitii in agricultura

Plenul Senatului a aprobat initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante, iar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, sunt invitati pentru audieri in 9 decembrie la comisia senatoriala privind activitatea acestei banci.

Membrii Comisiei de buget din Senat au decis sa solicite bancii transmiterea, pana in data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate in conditii speciale, incepand cu anul 2011.

Ioana Basescu arata la jumatatea acestei luni ca, in septembrie, a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Creditul a fost contractat de la Casa de Economii si Consemnatiuni.

Presedintele Traian Basescu declara ca a convins-o pe fiica sa cea mare sa cumpere terenul pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, la 13 noiembrie, ca a fost sunat, in urma cu doua-trei saptamani, de catre Traian Basescu, care l-a rugat ca Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea CEC, fara a motiva aceasta interventie.

Ulterior, seful statului a confirmat ca a avut o discutie cu ministrul Chitoiu, in cursul careia "l-a avertizat" sa nu-l schimbe din functie pe Ghetea inainte de terminarea mandatului legal.