Vasilescu (BNR): "Legati-va centura de siguranta, urmeaza o era a turbulentelor". Tarile europene trebuie sa aiba acelasi sistem fiscal VIDEO
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorul BNR, spune ca Europa are de ales intre a fi un muzeu al civilizatiei, cu bugete facute la intamplare si dupa interesele electorale din fiecare tara, sau sa aiba aceeasi politica fiscala.
"Europa are de ales intre a fi un muzeu al civilizatiei sau a juca un rol important si poate determinat in viitorul apropriat si indepartat. Iar acest viitor nu-l poate juca in conditiile actuale cu tari care trag unele hai si altele cea, cu bugete facute la intamplare", spune Vasilescu.
Referitor la declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, potrivit caruia "numai prin cedarea masiva de suveranitate, Europa mai poate ramane o putere economica si militara", consilierul guvernatorului BNR spune ca "atunci cand acesta a vorbit despre suveranitate, el s-a referit la suveranitatea fiscala. "Sa nu mai faca nicio tara dupa cum ii dicteaza electoratul, ci dupa cum ii dicteaza viitorul", considera acesta.
Reactia presedintelui vine la doua zile dupa ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nikolas Sarkozy, au cerut formarea unui guvern al zonei euro pentru a scoate Europa din criza.
Aceasta uniunea fiscala este cea care va face diferenta in urmatorii ani, tinand cont de lupta pentru suprematie dintre grupurile G7 si E7 (China, India, Indonezia, Turcia, Mexic si Brazilia). Europa trebuie sa fie unita, pentru ca nicio tara nu poate tine piept colosilor de una singura. "Germania este cea mai puternica tara europeana, Europa nu va inseamna nimic fara ea, dar acest lucru nu inseamna ca ea va putea lupta singura. Nici Anglia, care nu mai este atelierul lumii ca in epoca victoriana, nu poate face fata singura", adauga Vasilescu, care spune ca acum "intram intr-o era a turbulentelor".
Acelasi sistem fiscal va insemna aceeasi moneda unica si aceleasi dobanzi ale bancii centrale.
In ceea ce priveste Romania, consilierului guvernatorului BNR considera ca este starea unei nedreptatiri colosale, pe care ne-o facem chiar noi, iar marile probleme sunt "comportamentul si atitudinea fata de munca". "Cei care muncesc platesc pensiile celor care s-au retras din activitate. Avem 4 milioane de persoane active la 6 milioane de pensionari, cand de fapt exista 10 milioane de persoane care pot munci. Atunci (n.red. cand vom avea o uniune fiscala) nu vom mai putea sta pe sant", mai arata el.
Citeste si
Traian Basescu: Ar fi o cheltuiala inutila sa construim propria flota
O noua tableta romaneasca "invadeaza" piata locala. Pretul incepe de la 750 de lei FOTO