Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, in timpul intrevederii a fost analizat efectul reducerii contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale si eventualele evolutii pe care aceasta masura le va avea pentru bugetul de stat.

Presedintele Traian Basescu a reiterat faptul ca este un sustinator al reducerii fiscalitatii in Romania si ca reducerea CAS este una de dorit daca sunt identificate in mod clar sursele bugetare de compensare, se arata in comunicat.

Seful statului a impartasit ingrijorarile pe care le are cu privire la sustenabilitatea acestei masuri in perioada 2015-2017, in conditiile in care legea prin care ar urma sa fie introdusa masura de reducere a CAS nu este insotita de o fundamentare temeinica a surselor bugetare de compensare, fondul de pensii inregistreaza deja un deficit structural semnificativ, iar Romania trebuie sa isi respecte angajamentele luate la nivel european cu privire la atingerea tintei de deficit structural pentru anul 2015, potrivit sursei citate.

Van Groningen, Consiliul Investitorilor Straini: Oamenii de afaceri sunt de acord cu reducerea CAS, dar exista riscul unui deficit bugetar care ingrijoreaza

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank si reprezentant al Consiliului Investitorilor Straini, a declarat, joi, dupa intalnirea cu seful statului, ca oamenii de afaceri sunt de acord, in principiu, cu reducerea CAS, dar exista un risc si ca ii ingrijoreaza ce se va intampla daca va ramane un deficit bugetar relativ mare.

Steven van Groningen a spus ca intalnirea cu presedintele Traian Basescu a fost o discutie deschisa, lejera, in care s-a discutat despre punctele de vedere ale oamenilor de afaceri.

"Organizatiile oamenilor de afaceri sunt, de principiu, de acord cu reducerea CAS, dar, in comun cu presedintele, ne ingrijoreaza ce se va intampla daca vom ramane cu un deficit bugetar care este relativ mare", a declarat Steven van Groningen, citat de Mediafax.

El a explicat ca un deficit bugetar mare se va acoperi tot din taxe, iar aceasta este "o ingrijorare care exista", chiar daca reducerea CAS ar avea beneficii importante."Important nu este doar sa reducem CAS, dar sa intelegem ce impact va avea pe bugetul tarii", a mai afirmat Steven van Groningen.

Presedintele Raiffeisen Bank a afirmat, intrebat care ar fi momentul oportun pentru aplicarea acestei reduceri a CAS, ca "momentul oportun este cand exista un element de confort ca, intr-adevar, masura poate fi implementata fara sa conduca la taxe noi in viitor".

"Cred ca mediul de afaceri, la ora actuala, ar prefera un confort mai mare, dar, totusi, in discutiile cu Guvernul, mediul de afaceri sustine reducerea CAS", a mai spus el.

Groningen a mai declarat ca mesajul principal al presedintelui Traian Basescu, pentru mediul de afaceri, a fost ca "nu trebuie, pentru o masura pe termen scurt, sa ajungem intr-o situatie care ar putea sa conduca la efecte grave, cum ar fi punerea in pericol a acordului cu FMI, sau sa se ajunga la situatia de a renunta la un principiu important, precum cota unica". "Acest risc este real, punctul nostru de vedere nu difera de opinia presedintelui", a spus acesta.

Potrivit lui Steven van Groningen, concluzia discutiei cu presedintele Traian Basescu este ca "exista un risc real, ca nu vom reusi sa avem un buget care sa respecte standardele internationale si reglementarile internationale agreate cu FMI si comunitatea europeana. Exista un risc real ca nu atingem limitele impuse si atunci asta ar putea duce la cresterea taxelor in viitor. Asta necesita prudenta, in a implementa o masura precum reducerea CAS", a aratat presedintele Raiffeisen Bank.

La intalnire au participat, din partea mediului de afaceri, Steven van Groningen, membru al Board-ului Consiliului Investitorilor Straini, Valeriu Nistor, presedintele Camerei de Comert Romano-Americane (AmCham), Angela Rosca, membru al Consiliului Investitorilor Straini, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane si Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Presedintele Traian Basescu a avut joi, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri, pe tema reducerii CAS. Intalnirea prsedintelui Traian Basescu cu mediul de afaceri vine in urma esecului consultarilor dintre seful statului si premierul Victor Ponta, care au avut loc luni, la Palatul Cotroceni, pe tema promulgarii legii de reducere a CAS.