UniCredit: Romania va trage bani din acordul preventiv cu FMI, daca finantarea externa va fi scumpa
Romania ar putea fi nevoita sa traga bani din actualul program stand-by de tip preventiv, de 5 miliarde de euro, daca finantarea pe piata externa va fi prea scumpa in prima jumatate a acestui an, potrivit unui raport al UniCredit privind perspectivele sectorului bancar din Europa Centrala si de Est.
"In legea bugetului pe 2012, Guvernul afirma ca intentioneaza sa utilizeze fonduri de la Banca Mondiala. Noi credem ca Guvernul ar putea trage fonduri din cele 5 miliarde de euro puse la dispozitie prin acordul stand-by incheiat cu FMI (acordul de tip preventiv incheiat cu FMI si Comisia Europeana - n.r.) daca imprumuturile externe se dovedesc a fi prea scumpe in prima jumatate a anului 2012", se arata intr-o nota a raportului UniCredit, scrie Mediafax.
In luna martie 2011, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.
Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa imprumute in acest an de pe pietele externe aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Finantarea pe piata externa a unei parti din datoria publica a fost problematica anul trecut din cauza cresterii randamentelor obligatiunilor in zona euro si a scaderii interesului investitorilor pentru activele din Europa Centrala si de Est (ECE), se mai arata in raportul grupului italian.
Banca anticipeaza ca deficitul bugetar va scadea la 2,5% din PIB in acest an, nivel care se va pastra si in 2013, dupa ce s-a contractat la circa 4,4% in 2011. Totodata, UniCredit a mentinut estimarea unei cresteri economice de 1,4% pentru acest an.
Pentru acest an, Romania are ca tinta un deficit bugetar de 1,9% din PIB si o crestere economica de 1,8%-2,3%.
Pe acelasi subiect: