Decizia vine in continuarea unui sir de masuri luate de conducerea institutiei pentru echilibrarea balantei financiare a Televiziunii Romane. 

Claudiu Saftoiu a dispus, in 26 iulie, primele masuri de reducere a cheltuielilor, care vor duce la o economie estimata la 5,3 milioane de lei (aproximativ 1,15 milioane de euro). Aceste masuri vizeaza mai multe aspecte, printre care reducerea cheltuielilor salariale si scaderea numarului de productii in premiera. 

"Aceste masuri sunt estimate sa produca rezultate incepand cu luna august 2012. Sumele provenite din aceste economii vor fi directionate prioritar catre plata datoriilor la bugetul de stat. In ultimii trei ani, Televiziunea Romana nu a reusit sa plateasca integral si la timp sumele aferente obligatiilor fiscale lunare", au transmis reprezentantii TVR, intr-un comunicat remis in 7 august. 

Tot acolo se mai anunta si faptul ca TVR a platit obligatiile catre bugetul de stat, aferente lunii iunie, pentru prima data de la suspendarea deciziei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de blocare a conturilor operationale ale Televiziunii Romane.

TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat Mediafax.

Emisia TVR Info, suspendata

TVR Info si-a suspendat emisia incepand de miercuri, de la ora 23.59, potrivit unei decizii luate de Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Televiziunii Romane.

"Situatia financiara critica a Televiziunii Romane impune luarea unor masuri urgente de redresare economica, in lipsa lor, functionarea societatii devenind imposibila. Potrivit raportului intocmit de Grupul de lucru infiintat prin hotararea Consiliului de Administratie al TVR, misiunea TVR Info urmeaza a fi preluata de canalul TVR 1", se spune in comunicatul TVR. 

Potrivit aceleiasi surse, "televiziunea publica va continua sa isi respecte, prin TVR 1, misiunea de informare prompta si corecta in legatura cu evenimentele importante interne si internationale, misiunea cultural-educativa urmand sa fie asigurata de viitorul canal TVR 2 Cultural". Asadar si TVR Cultural urmeaza sa inceteze emisia.  

Desfiintarea TVR Info va fi urmata de renuntarea la toti colaboratorii, respectiv 24 de persoane.  In mai 2011, televiziunea TVR Info a fost relansata ca televiziune de stiri, de catre Alexandru Lazescu, presedinte-director general al Televiziunii Romane la acel moment.  TVR Info are o acoperire de 80% din numarul de gospodarii din Romania (in toate retelele de cablu si pe platformele de satelit) si a emis de la lansarea sa, zilnic, 24 de ore din 24.

Sursa: Mediafax