Neozeelandezul, care n-a calcat niciodata pe teritoriul tarii noastre, in complicitate cu doi americani, a preluat zeci de societati comerciale din Romania, cu datorii uriase la stat, pe care le-a adus apoi in pragul falimentului, nu inainte de a incasa  sume frumoase de la fostii proprietari.

A incercat sa-si piarda urma, mutand sediul a 36 dintre societati intr-un grajd dezafectat din Baia Mare. Asa a fost prins de comisarii Garzii Financiare, care la un control si-au dat seama ca firmele nu figurau cu datoriile platite catre statul roman.

"Un neozeelandez apare ca administrator la o gramada de firme care si-au mutat sediul intr-o perioada scurta de timp in Maramures, mai exact intr-o anexa din Baia Mare. Toate aceste firme figurau cu datorii mari la stat, de ordinul miliardelor. Ca prejudiciu, deocamdata nu s-a stabilit suma", a declarat Hotea Vasile, director finante, Baia Mare.

"Au fost mai multe firme inmatriculate pe raza municipiului Baia Mare. Ca asociati au avut doua societati comerciale inregistrate in Statele Unite, avand ca administrator pe un domn din Noua Zeelanda, care a inchiriat o anexa de la o alta societate. Prejudiciul numai din TVA la una dintre firme depaseste 7 miliarde de lei vechi", spune la randul sau Calin Hilar, comisar sef Garda Financiara Maramures.

Autoritatile trebuie sa afle cum a reusit cetateanul neozeelandez sa isi deschida atatea societati in Maramures fara sa atraga atentia si de ce organele abilitate ale statului nu s-au sesizat mai devreme. Acum a inceput o ancheta, iar dosarul va ajunge in cateva zile la Parchet.

Deocamdata, nici nu s-a stabitit valoarea reala a prejudiciului, dar se banuieste ca ar fi vorba de un tun de cateva zeci de miliarde de lei, probabil imposibil de recuperat. Cat despre cetateanul neozeelandez, nimeni nu stie unde se afla, iar autoritatile romane vor cere sprijinul Interpolului ca sa dea de urma lui.