Treizeci de romani extrem de bogati, “vanati” de inspectorii fiscali. Portretul milionarilor care nu-si pot justifica averile
Treizeci de romani extrem de bogati sunt pe lista neagra a Fiscului pentru ca nu-si pot justifica averile. Acestia au intre 20 de milioane si un miliard de euro in conturi sau proprietati, bani carora nu au reusit sa le dovedeasca provenienta cu acte.
Cu toate ca i-au identificat de aproape un an, cei de la ANAF nu reusesc sau nu vor sa aplice legea si sa impoziteze banii negri, spun expertii fiscali.
Potrivit celor de la Fisc, exista chiar un profil al milionarului cu avere nejustificata. In general, este barbat, are peste 50 de ani, avere intre 20 de milioane de euro si un miliard de euro, cu afaceri in domeniul imobiliar, agricultura sau industrie.
Agentia de Administrare Fiscala ar fi trebuit sa impoziteze inca de acum un an cu 16% averile nejustificate. Asta daca diferenta dintre avutia declarata si cea descoperita la control este mai mare de 10%. Pana acum ANAF nu a raspuns solicitarii PROTV.
Reporter: Ce se intampla cu banii impozitati cu 16%, sunt albiti?
Ana Maria Miron, avocat: Nu, practic impozitarea diferentei nejustificate cu 16% nu exclude controalele si analizarea surselor respectivelor venituri si daca se ajunge la concluzia ca a fost evaziune fiscala atunci se poate ajunge la confiscarea acelor sume.
Verificarea marilor averi a inceput inca din 2010. Doar controalele declansate de Fisc i-au facut pe milionari sa vireze catre buget cu peste 20 de milioane de euro in plus in 2013 fata de 2012. Din 400 de bogati, au ramas doar 30 in vizorul ANAF - dar niciunul nu a fost impozitat pana acum. Specialistii sustin ca legea ar trebui sa educe oamenii, sa-i convinga sa plateasca singuri, nu sa-i sperie.
"Comparativ cu alte tari exista tot felul de facilitati pentru a incuraja persoana fizica sa se conformeze, de la penalitati de intarziere mai mici", a spus Mihaela Mitroi, consultant fiscal PwC.
Iata cum descopera Fiscul averile nedeclarate total sau partial.
Inspectorii special pregatiti pentru asta fac munca unui detectiv. Cauta mai intai sume mari de bani implicate in tranzactii, apoi verifica toate registrele contabile ale firmelor, suspectand prezenta multor societati pe numele unui singur om. Sunt luate la puricat conturile bancare, proprietatile, achizitiile, instrumentele de investitii, interesele financiare in tara, dar si peste hotare, acolo unde exista. Nivelul cheltuielilor personale arata daca omul traieste sau nu pe picior mare sau camufleaza bine avutiile. Toate acestea sunt un puzzle pe care Fiscul il descifreaza cam in doi ani de zile. "
Ramasi anonimi, cei 30 de bogati vizati de Fisc isi vad de treaba, desi statul a cheltuit sute de mii de euro pentru antrenarea expertilor in colectare. Estimarile arata ca bugetul ar avea de castigat bani cat pentru toate salariile medicilor si profesorilor la un loc, daca impozitarea marilor averi ar functiona.
Mai multe despre:
#averi nejustificate#controale Fisc bogati
Pe acelasi subiect: