Topul pachetelor turistice cumparate de romani in 2010
Anul acesta, cei mai multi romani isi vor petrece Sarbatorile in statiunile montane din tara, potrivit ANAT. Mai mult, majoritatea mai au bani doar pentru cinci nopti de cazare fata de sase-sapte anul trecut.
Conditile economice dificile si diminuarea salariilor au facut ca romanii sa stranga cureaua si sa-si dramuiasca cu grija fiecare banut. Rezultatul? Au renuntat la iesirile in oras si la calatorii. Iar acest lucru se vede si in incasarile agentilor de turism.
Cei de la Asociatia Natională a Agentiilor de Turism (ANAT) spun ca agentiile raporteaza incasari mai mici cu 15% fata de anul trecut si o stagnare a numarului de turisti. In plus, doar in perioada Sarbatorilor, numarul acestora va creste, datorita tarifelor mai mici practicate de operatori.
Care sunt cele mai vandute pachete?
Anul acesta, cele mai vandute pachete turistice, prin agentii, sunt cele pentru statiunile montane romanesti precum Valea Prahovei, Brasov sau Arieseni, statiuni blaneare sau chiar zone rurale.
In numar mai mic insa, dar nu inexistente, pachetele externe au vizat destinatii precum Austria sau Franta, mari orase europene sau chiar destinatii de lux si exotice (Republica Dominicană, Laponia, Thailanda, Cuba, Brazilia, Mauritius, Maldive, Bora Bora, croaziere oceanice).
Cu toate acestea, din cauza situatiei economice si a masurilor luate de Guvern, numarul turistilor care si-au petrecut concediul pe litoral a scazut cu 25% fata de anul trecut, iar incasarile agentiilor de turism cu 10%, in acelasi interval.
2010, anul ofertelor speciale
Cu toate acestea, editia de vara a programul "Inscrieri timpurii" a inregistrat 50.000 de turisti, cu 40% mai mult decat in 2009. In ceea ce priveste editia de iarna, ANAT spune ca "aceasta a fost bine primita de turistii si de hotelierii din staţiunile montane". Iar acest lucru arata ca reducerile mari de 20-30% pentru cei care-si fac rezervare din timp au salvat o parte din incasari.
Pentru segmentul extern, agenţiile au promovat o sumedie de campanii de early booking, insa chiar si asa numarul de nopti platite a scazut anul acesta la cinci, fata de sase-sapte anul trecut.
Mai multi turisti straini
Anul acesta, a crescut cu 30% numarul turistilor straini veniti in Romania, comparativ cu 2009. Majoritatea au ales circuitele culturale, de exemplu Maramures sau Bucovina sau chiar croazierele pe Dunare sau Marea Neagra.
In schimb, numarul romanilor care au au ales o destinatie externa a ramas constanta comparativ cu anul trecut, cele mai solicitate destinatii fiind Bulgaria, Turcia si Grecia.
Pentru anul viitor, ANAT estimeaza ca tarifele vor ramane la fel ca anul acesta, insa ar putea chiar scadea in perioadele de extra-sezon.