"Guvernul Spaniei salveaza bancile spaniole, iar bancile spaniole salveaza guvernul Spaniei. Este o economie voodoo. Nu va functiona si nu functioneaza", a declarat economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, potrivit EUobserver. 

Bancile spaniole au sustinut prin achizitia de obligatiuni guvernul de la Madrid, imprumutand executivului spaniol bani intr-o perioada in care randamentele cerute de investitori au crescut puternic, ca urmare a crizei din zona euro si a temerilor privind economia tarii.

Situatia expunerii puternice a bancilor locale fata de datoria guvernamentala a statului de origine este comuna mai multor tari din zona euro.  Astfel, bancile din Grecia sunt nevoite sa se recapitalizeze cu fonduri de la creditorii internationali, dupa ce au inregistrat pierderi masive in urma participarii la programul de restructurare a datoriei statului elen catre creditorii privati.

Spania a devenit al patrulea membru al zonei euro care a cerut un ajutor financiar extern de la declansarea crizei datoriilor suverane in urma cu doi ani.  Ajutorul european de pana la 100 de miliarde de euro va urca datoria publica a tarii cu zece puncte procentuale, de la nivelul de 68,5% din PIB, iar dobanda imprumutului va afecta deficitul bugetar care a atins anul trecut 8,9% din PIB. 

Imprumutul va fi furnizat prin intermediul Fondului spaniol pentru Restructurarea Bancilor, astfel ca responsabilitatea rambursarii va reveni guvernului de la Madrid.  Fondurile destinate sectorului bancar nu sunt conditionate de noi masuri de austeritate, aplicate deja autoritatile de la Madrid, potrivit Eurogroup, citat de Mediafax.