"Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Daca va continua pe acest drum, se indreapta spre dezastru. Stim, dupa Marea Depresiune din anii '30, ca asa ceva nu trebuie facut. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, si nu de austeritate, care duce la cresterea somajului si la accentuarea depresiunii. In SUA, cand unul dintre state este in dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu totii in aceeasi barca. Viabilitatea proiectului european este amenintat, mai intai de toate, de lipsa de solidaritate", a afirmat Stiglitz pentru publicatia Le Monde.

Europa are mai multe optiuni pentru a-si rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate. Acest fond, alimentat in perioadele de calm, va permite ajutarea tarilor cu probleme, a adaugat el.

Referitor la moneda unica europena, Stiglitz apreciaza ca Europa se indreapta catre o directie gresita.

"Adoptand euro, statele zonei euro au renuntat la doua instrumente de politica economica: cursul de schimb si ratele dobanzilor. De aceea trebuie gasit un mod de adaptare la conjuctura si nevoi, mai ales ca autoritatile de la Bruxelles nu a ajuns prea departe in privinta reglementarii pietelor, considerate omnipotente", a afirmat laureatul premiului Nobel.
Stiglitz considera, totodata, ca deprecierea euro este un lucru foarte bun pentru Europa, de care vor beneficia cel mai mult Franta si Germania.

"Este cel mai bun lucru care putea veni, de care Grecia si Spania, pentru care turismul reprezinta o sursa importanta de venituri, pot beneficia, de asemenea", a adaugat economistul.

In ceea ce priveste problemele fiscale ale unor state din zona euro, Stiglitz apreciaza ca scenariul cel mai probabil este intrarea in incapacitate de plata.

"Rata somajului in randul tinerilor se apropie de 30% in Grecia, iar in Spania depaseste 44%. Va fi un moment cand autoritatile de la Atena, Madrid si Lisabona se vor intreba serios daca este in interesul lor continuarea programelor impuse de Fondul Monetar International si de Bruxelles, si daca nu este mai bine sa redevina stapanii propriilor politici monetare", a afirmat el.

Referindu-se la Spania, Stiglitz considera ca iesirea statului din criza este conditionata de revenirea economica a Europei. In aceste conditii, autoritatile spaniole trebuie sa incurajeze investitiile, pentru a sprijini economia, si nu sa franeze cresterea economica prin masuri de austritate.

Spania nu poate fi acuzata de lipsa disciplinei bugetare, avand in vedere ca a prezentat excedent bugetar inaintea crizei economice, a mai spus laureatul premiului Nobel pentru economie.