"A fost vreo contributie a statului la bancile din Romania? Nu.(...) De ce sa se impoziteze bancile in Romania? De ce nu se impoziteaza companiile din domeniul telecomunicatiilor...de ce bancile?", a afirmat Diosi, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca de exemplu Marea Britanie si SUA au cheltuit multi bani pentru a ajuta bancile, iar acestea trebuie sa ii dea inapoi.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni ca Guvernul va analiza, saptamana viitoare, intr-o intalnire cu reprezentantii BNR, un plan de masuri de redresare economica, intre acestea urmand sa se regaseasca introducerea unui impozit suplimentar pentru banci, precum si un nou produs de creditare pentru IMM-uri.

Intrebat daca este posibil ca ideea impozitarii bancilor a aparut din cauza ca statul are probleme in a se finanta de la institutiile de credit, seful OTP a respins ipoteza.

El a subliniat ca legislatia actuala nu ajuta bancile in legatura cu procedura de insolventa, ci companiile, ceea ce impiedica institutiile sa recupereze banii si deci sa ii dea din nou sub forma de credite.

"Daca nu iti iei banii inapoi, nu poti credita. Este atat de simplu. Economistii au stiut-o in ultimii 400 de ani. Deci daca legislatia nu sprijina banii, ci cere plati de taxe din ce in ce mai mari, atunci se merge intr-o singura directie: iesirea din afaceri, ceea ce afecteaza economia", a spus Diosi.

Mai mult, Diosi a tinut sa precizeze ca dupa introducerea standardelor internationale de raportare financiara, IFRS, impozitele pe profit platite de banci vor fi in mod automat mai mari.

El a aratat ca BNR a ales sa nu implementeze inca standardele IFRS in sectorul bancar, deoarece a dorit sa vada o stabilitate mai mare si un nivel al capitalului mai bun, ceea ce a fost o decizie "inteleapta".

"Dupa adoptarea standardelor IFRS, care difera de RAS in principal din punct de vedere al regulilor privind provizioanele, taxele platite de banci vor creste substantial, in mod automat. De aceea nu sunt convins ca impunerea unei noi taxe asupra bancilor este decizia corecta. (...) Daca bancile sufera, atunci sufera intreaga economie la finele zilei. Este un joc periculos", a continuat Diosi.

El a aratat ca sunt multe intrebari legate de impozitarea bancilor, legate de baza impozitarii, respectiv a profitului sau activelor sau numarul de angajati.

"Ar trebui sa fie mai multe venituri la buget, dar si partea de cheltuieli este importanta pentru ca daca nu o controlezi atunci arunci banii intr-un sac fara fund. De exemplu in Ungaria impozitarea bancilor este utilizata pentru alte scopuri, respectiv pentru reducerea impozitele pentru populatie si firme cu scopul de a stabiliza si ajuta economia si atrage noi investitii. Daca exista un scop clar al supraimpozitarii si sectorul bancar intelege, atunci nimeni nu spune «ca nu vom plati»", a afirmat Diosi.

El a concluzionat ca in Romania exista ideea potrivit careia bancile sa plateasca mai mult, dar nu se cunoaste scopul si cine va plati.

Pe de alta parte, Diosi considera ca o majorare a impozitelor pe veniturile populatiei si firmelor ar avea un efect mult mai puternic decat cresterea TVA-ului.

"Cresterea TVA nu va avea un efect asa de mare. Un efect devastator l-ar avea majorarea taxelor pentru populatie si firme. Asta este ceva ce nici companiile si nici publicul nu ar suporta. Dar, ce am vazut din cresterea TVA in alte state, masura se justifica pentru ca toata lumea plateste, deci nu se poate evita. TVA-ul trebuie platit si la paine si la Ferrari. (...) Am vazut in alte state unde TVA-ul a crescut ca preturile au avansat o perioada, dar pe urma s-au stabilizat. Acest lucru inseamna ca producatorii si comercianti bunurilor au suportat o parte din majorare si nu au transmis mai departe catre consumatorii pentru ca a inceput competitia si am vazut multe oferte", a spus Diosi.

El nu este ingrijorat de cresterea TVA intrucat considera ca acesta este cel mai normal mod in care se solutioneaza problema veniturilor bugetare.

"Impozitarea veniturilor este un joc periculos", a mai spus seful OTP Bank Romania.