Furtul este posibil doar pentru cei care au cartela preplatita. Chiar si asa, numerele ajung sa coste si cateva sute de euro pe piata neagra. Cum iti poti proteja numarul de "aur"? Ai grija unde iti lasi telefonul si sub nicio forma nu iti lasa seria de pe cartela scrisa pe undeva. Mai ales fii cu ochii in patru atunci cand cineva se arata vadit interesat de numarul tau de telefon.

"Era un numar care imi placea, un numar simplu. Au fost cateva persoane care au vrut sa-l cumpere de la mine, cu 300, 500 de euro", spune Andrei. Si asta, pentru ca ultimele 6 cifre erau identice.

Nu-l folosea des, iar de curand s-a trezit ca numarul nu-i mai apartine pentru ca a fost trecut ilegal in alta retea de telefonie. "Am primit telefonul de la reparat si am introdus cartela nu mai avea retea", mai spune el.

Cel mai probabil cineva, care ii stia numarul de mobil si, cel mai important, seria cartelei, notata candva, a mers la o alta companie si si-a facut un abonament.

"Fiind vorba de o cartela preplatita, datele tale de identitate au mai putina importanta", spune Alina Antonescu, sef serviciu informare si petitii in cadrul ANCOM.

Adica, pana de curand, cei de la companiile de telefonie nu cereau si cartela propriu-zisa cand treceau un numar dintr-o retea in alta.

Acelasi lucru s-a intamplat in cazul lui Andrei."In timpul solicitarii de portare a acestui numar am identificat posibilitatea de portare frauduloasa. Clientul a avut telefonul inchis in perioada respectiva, neputand fi contactat. Numarul de telefon a trebuit cedat in momentul in care cererea de portare a ajuns la data de finalizare. In prezent, s-a facut cererea de returnare a numarului catre operatorul catre care s-a portat numarul, iar acesta il va restitui dupa ce va primi si confirmarea autoritatii de reglementare",  spun reprezentantii Cosmote Romania.

Ca sa evite astfel de situatii, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii le-a solicitat operatorilor ca la portare sa ceara cartela SIM pentru a fi siguri ca solicitantul chiar este posesorul ei. Combinatiile de numere de aur au fost epuizate, iar vanatorii lor nu sunt putini.