Schauble apara politica monetara a BCE la Curtea Constitutionala a Germaniei
Wolfgang Schauble
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a sustinut marti politica BCE in timpul unei audieri la Curtea Constitutionala a Germaniei, care verifica daca programul BCE pentru sprijinirea statelor din zona euro confruntate cu dificultati pe pietele financiare respecta legea germana.
Sustinerea lui Wolfgang Schauble este foarte importanta, intrucat banca centrala a Germaniei, Bundesbank, este unul dintre contestatarii programului. Seful Bundesbank, Jens Weidmann, considera ca programul - care prevede ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa poata cumpara, in anumite conditii, obligatiuni ale tarilor afectate de cresterea puternica a costurilor de imprumut - este echivalent cu finantarea guvernelor de catre banca centrala.
Schauble a declarat judecatorilor ca este increzator ca BCE actioneaza in limita mandatului sau atunci cand promite achizitii "nelimitate" de obligatiuni ale statelor din uniunea monetara, daca acestea accepta sa introduca un program de reforme, potrivit cotidianului The Guardian.
"Guvernul german nu vede niciun semn ca masurile luate pana in prezent de BCE ar incalca mandatul institutiei", a spus Schauble la audierile ce se desfasoara pe parcursul a doua zile.
Ministrul de Finante a avertizat judecatorii ca o respingere a pogramului BCE, numit Tranzactii Monetare Directe, a putea conduce la iesirea Germaniei din zona euro. Oficialul german a afirmat ca in opinia sa masurile BCE nu intra sub incidenta justitiei germane. Schauble, avocat de profesie, a indicat insa ca nu exista inca documentatia necesara pentru a judeca legalitatea programului BCE.
Chiar daca curtea federala nu are jurisdictie asupra BCE, iar o decizie este asteptata abia dupa alegerile din luna septembrie, audierile sunt urmarite cu atentie pentru a evalua sprijinul germanilor pentru masurile de sustinere a zonei euro.
Presedintele curtii federale, Andreas Vosskuhle, a declarat ca va fi analizat daca BCE si-a asumat atributii care nu au fost transferate de catre guverne si care nu ar putea fi transferate conform constitutiei germane.
Vosskuhle a afrmat ca instanta nu va lua in considerare succesul programului pentru decizia privind constitutionalitatea. Analistii considera ca programul BCE a calmat pietele financiare fara sa fie necesar ca banca sa cumpere o singura obligatiune.
Curtea Constitutionala federala nu poate decide daca BCE si-a depasit mandatul, dar poate trimite cazul la Curtea Europeana de Justitie sau poate impune limite guvernului german. Germania este cea mai mare economie din zona euro, iar Bundesbank cel mai mare actionar al BCE.
Pe acelasi subiect: