Numai ca unul dintre ei poarta povara expulzarii a sute de mii de evrei din Romania in regimul lui Carol al II-lea.

Este vorba despre Miron Cristea, intemeietorul Bisericii Ortodoxe Romane, acelasi care i-a determinat pe directorii muzeului Holocaustului de la Washington sa ii ceara intr-o scrisoare guvernatorului Mugur Isarescu sa scoata din circulatie moneda dedicata acestui patriarh.

Reprezentantii BNR transmit ca monedele de colectie nu au fost emise exclusiv pentru a cinsti memoria lui Miron Cristea.

"Discutam despre un set de cinci monede din argint, dedicate istoriei Bisericii Ortodoxe Romane, pentru ca in acest an se aniverseaza 85 de ani de la intemeierea Patriarhiei Romane si 130 de ani de la autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane. Si acest set de cinci monede de argint cuprinde cei cinci patriarhi care au fost pana in prezent incepand cu Miron Cristea si terminand cu Patriarhul Teoctist", a declarat Mugur Stet, purtator de cuvant al BNR.

Si Patriarhia Romana considera ca reactiile venite de la Washington sunt nejustificate. Dintr-un comunicat aflam ca sefii bisericii considera ca: "Banca Nationala a Romaniei a dorit sa evidentieze lumina din activitatea patriarhilor Romaniei, nu sa-i judece post-mortem pentru reale sau presupuse umbre".

La randul lor, istoricii ne invita sa judecam la rece cine a fost Miron Cristea.

"N-a fost el cel care a dat tonul. A fost un curent comun pentru preotii ortodocsi si era in politica europeana in fond. Era, oricum, un nationalist. A fost un nationalist in sens pozitiv. Luptase pentru drepturile romanilor din Ardeal si Banat", a precizat istoricul Adrian Cioroianu.

Ramane de vazut daca BNR va retrage din circulatie moneda catalogata drept xenofoba. Pana acum, nu a aparut un mesaj ferm in acest sens.