Romanii au inceput sa puna din nou bani la banca. Depozitele populatiei au crescut cu 3,3% fata de anul trecut, in special in lei
Lei
Valoarea totala a depozitelor bancare garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) era la finalul lunii martie de 159,2 miliarde lei, in scadere trimestriala cu 1,4%, din care persoanele fizice aveau 122,7 miliarde lei, in crestere cu 3,3% fata de martie 2013.
Depozitele garantate, detinute de 13,77 milioane persoane fizice si aproape 900.000 firme, reprezentau 57,4% din valoarea totala a plasamentelor banesti la institutiile de credit participante la FGDB, 277,1 miliarde lei.
"In cazul depozitelor garantate ale persoanelor fizice, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2014 s-a manifestat in continuare tendinta de crestere, desi cu un ritm incetinit fata de trimestrele anterioare. La 31 martie 2014, depozitele garantate ale persoanelor fizice la institutiile de credit participante la FGDB insumau 122,7 miliarde lei (variatie trimestriala de +0,2%), din care 73,4 miliarde lei reprezentau depozitele in moneda nationala", se arata intr-un comunicat al Fondului.
Plasamentele persoanelor fizice au crescut in primele trei luni pe seama componentei in lei, care a consemnat un avans trimestrial de 0,8%, in timp ce depozitele in valuta s-au comprimat cu 0,7%.
In schimb, pe segmentul depozitelor garantate ale persoanelor juridice au fost consemnate retrageri in primul trimestru.
"Fata de 31 decembrie 2013, valoarea depozitelor garantate ale persoanelor juridice a inregistrat un declin cu 6,4%, pana la 36,5 miliarde lei la 31 martie 2014. In ciuda acestei scaderi, depozitele garantate ale persoanelor juridice se mentin in continuare la unul dintre cele mai mari niveluri din ultimii ani, valoarea acestora fiind cu 6,6% peste cea inregistrata la 31 martie 2013", se spune in comunicat.
Firmele aveau plasamente in moneda nationala de 26 miliarde lei (variatie trimestriala de -9,6%) si in valuta de 10,5 echivalent miliarde lei (variatie trimestriala de +2,9%).
Incetinirea cresterii depozitelor persoanelor fizice si regresul valorii depozitelor companiilor au generat o reducere cu 1,4% a valorii totale a depozitelor garantate in primul trimestru, dar fata de primul trimestru al anului trecut s-a inregistrat o dinamica pozitiva de 4,1%.
Ponderea numarului deponentilor cu depozite in cadrul plafonului de garantare este de 99,9% in cazul persoanelor fizice garantate si de 98,5% in cazul firmelor.
"Pe parcursul trimestrului I, nu a intervenit nicio modificare in ceea ce priveste numarul institutiilor de credit participante la FGDB, respectiv 31 de institutii de credit persoane juridice romane. Pe langa acestea, la 31 martie 2014 isi mai desfasurau activitatea pe teritoriul Romaniei si 9 sucursale ale unor institutii de credit din alte state membre ale Uniunii Europene, depozitele la acestea fiind garantate de schemele din tarile de origine", se mentioneaza in comunicatul FGDB.
Mai multe despre:
#depozite la banci#banci
Pe acelasi subiect: