La nivelul intregului an 2013, compania a gestionat debite de 6,2 miliarde lei, iar cea mai mare datorie se plasa la 1,1 milioane lei.

Persoanele fizice aveau in primele noua luni 789.072 datorii administrate de Kruk, cu o valoare de 6 miliarde lei, peste o treime dintre acestea (36%) provenind din Muntenia, cu cea mai mare valoare a debitelor, de 2,33 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de Ignaczak miercuri, scrie Mediafax.

Dobrogea este regiunea cu cel mai mic numar de creante, de 5% din total, si valoarea cea mai redusa, de 393 milioane lei, insa detine cea mai mare valoare medie a datoriilor pe regiuni, de 10.590 de lei. La polul opus se situeaza Oltenia, cu cea mai mica valoare medie a debitelor, de 6.000 de lei.

Valoarea medie a datoriilor inregistrate de persoanele fizice si administrate de Kruk Romania in perioada ianuarie-septembrie a fost de 7.710 lei.

Cea mai mare creanta a unei persoane fizice din intervalul mentionat, de peste 2,2 milioane lei, apartine unei persoane din Muntenia, urmata de una din Moldova, cu o datorie de peste 2 milioane lei.

Varsta medie a persoanelor fizice cu datorii administrate de companie in primele noua luni este de 44 de ani, 57% din totalul acestora avand varste cuprinse intre 31 si 50 de ani, iar barbatii reprezinta 61% din totalul acestora.

O treime din populatia Romaniei are probleme financiare, insa doar un sfert ar apela la familie pentru ajutor

O treime din populatia Romaniei are dificultati financiare din cand in cand, la fel ca in Polonia si Slovacia, potrivit unui studiu realizat de grupul Kruk, recuperator de creante, numai 25% dintre romani fiind dispusi sa ceara ajutorul familiei, iar 39% au intentia sa apeleze la angajator.

Studiul, realizat in Romania pe un esantion de 807 persoane in perioada septembrie-octombrie, releva ca 32% din respondenti recunosc ca au probleme cu plata datoriilor si ca nu se afla prima oara in aceasta situatie, ponderile fiind apropiate in Cehia si Slovacia, intre 22% si 33%.

Daca ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, 25% dintre romani ar cere familie sprijin financiar, spre deosebire de slovaci (79%), cehi (82%) si polonezi (55%). In schimb, 39% dintre romani ar cere ajutorul financiar angajatorului.

Numai 50% dintre polonezii cu datorii si 66% dintre romani isi informeaza sotia sau sotul despre aceasta situatie, iar daca relatia lor nu este oficializata si persoanele traiesc in concubinaj, ponderea scade la 11% in Polonia si Romania, respectiv 26% in Cehia si Slovacia.

O treime dinre cei chestionati afirma ca prietenii si, intr-o proportie similara, vecinii nu trebuie sa stie despre dificultatile lor financiare si numai 1% dintre acestia ar spune colegilor ca sunt datornici.

In acelasi timp, 54% dintre respondenti le-ar impartasi copiilor problemele financiare cu care se confrunta familia,considerand este o metoda buna de a-i invata ce inseamna responsabilitatea financiara, dar si pentru ca este cea mai buna cale de a-i face constienti ca nu isi pot permite anumite lucruri.

Kruk Romania, filiala a grupului polonez Kruk, este specializata in managementul integrat al creantelor, avand clienti atat din sectorul financiar, cat si mari companii.