Romania ocupa locul 16 in topul tarilor cu cele mai riscante datorii. Care este cel mai sigur stat din lume
Costul asigurarii datoriilor statului roman impotriva riscului de neplata a crescut in trimestrul al patrulea, astfel ca Romania ocupa pozitia a 16-a, fata de 17 in trimestrul al treilea, intr-un top mondial privind riscul de default realizat de firma de monitorizare a pietei financiare CMA.
Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a crescut de la 4,2 puncte procentuale in trimestrul al treilea la 4,45 puncte procentuale.
Majorarea CDS implica o crestere a costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari a Romaniei de la 420.000 de dolari la 445.000 de dolari.
CDS-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci.
Probabilitatea cumulativa de default a Romaniei a urcat de la 26,2% in trimestrul al treilea la 27,3% in al patrulea, se arata in raportul CMA.
Aproape toate tarile au inregistrat cresteri ale costurilor de asigurare a datoriilor in perioada foarte volatila pe pietele financiare din noiembrie.
Conform asteptarilor, Grecia a ramas cea mai riscanta tara din lume, pozitie pe care a ocupat-o pe parcursul intregului an.
Top zece estre completat de Portugalia, Pakistan, Venezuela, Argentina, Irlanda, Ucraina, Egipt, Ungaria si Italia. Mai sigure decat Romania sunt considerate si Croatia, India, Spania, Dubai si Liban, in timp ce dupa Romania se plaseaza Irak, Vietnam, Islanda si Bulgaria.
Cel mai sigur stat din lume a ramas in ultimul trimestru al anului trecut Norvegia, cu o probabilitate de default de 3,9% si un CDS de 0,45 puncte, urmata de SUA, Elvetia, Suedia, Finlanda, Australia, Hong Kong, Noua Zeelanda, Marea Britanie si Germania.
In Europa Centrala si de Est, CMA considera Ucraina (locul 7) cea mai riscanta tara, urmata de Ungaria (9), Croatia (11), Romania (16), Bulgaria (20), Slovenia (21), Lituania (24), Letonia (25), Slovacia (26), Turcia (29), Rusia (30), Polonia (31), Austria (35), Estonia (45) si Cehia (46).