Romania are cel mai mare decalaj din UE la colectarea TVA fata de potential
Romania a avut, in perioada 2000-2011, cel mai mare decalaj la colectarea TVA fata de potential, de 42%, in timp ce media europeana a fost de 17%, la polul opus situandu-se Suedia, cu un decalaj de numai 3%. Asta inseamna ca fiscul roman colecteaza doar 58% din totalul potential, arata un studiu PwC, preluat de Mediafax.
"Potrivit unui raport al Uniunii Europene din iulie 2013, decalajul de colectare in domeniul TVA la nivelul statelor membre in intervalul 2000-2011 este semnificativ, Romania situandu-se la 42%, in timp ce media europeana este 17%. Acest lucru inseamna ca Romania colecteaza numai 58% din totalul potentialului TVA de colectat la bugetul statului. In practica, aceasta lipsa de colectare se transforma in faptul ca multi contribuabili sunt vizitati de foarte multe echipe de inspectii fiscale tocmai pentru a recupera acest decalaj din perspectiva TVA si al colectarii la bugetul statului", a declarat joi Daniel Anghel, partener al firmei de consultanta si audit PwC pe taxe indirecte, la o conferinta pe tema reorganizarii ANAF.
El a aratat ca se constata o crestere constanta a numarului solicitarilor de rambursare a TVA, a fenomenului de evaziune fiscala, dar si un grad redus de colectare a veniturilor la bugetul statului, aspecte care au condus la blocarea rambursarilor de TVA de catre stat.
Situatia privind rambursarile de TVA a ramas similara cu cea din 2012, aproximativ 50% din totalul deconturilor de TVA depuse spre solutionare fiind intarziate.
Anghel spune ca mediul de afaceri se confrunta in continuare cu o blocare a solutionarii deconturilor de TVA pe o perioada mult mai lunga, atat pentru persoanele rezidente, cat si pentru nerezidenti, unde situatia este mult mai grava.
"Circa 70% din inspectorii fiscali sunt dedicati rezolvarii cazurilor de rambursare TVA. In aceasta situatie, paradoxal, Comisia Europeana a emis de curand un infrigement, un aviz motivat Romaniei pentru neplata la termen a TVA de rambursat", a mentionat partenerul PwC.
Consultantii fiscali se asteapta la o crestere a numarului de controale fiscale, avand in vedere deficitul de colectare TVA, dar spera intr-o aplicare unitara si mentinerea directiei generale a marilor contribuabili la nivel central, intrucat foarte multi contribuabili beneficiaza de control ulterior la rambursare.
"Trebuie sa tinem seama ca taxele si impozitele indirecte reprezinta cel mai important procent la bugetul statului din perspectiva colectarii veniturilor fiscale, intre 47% si 50%, de aceea vedem in toata Europa si nu numai o inclinare a balantei in favoarea taxelor indirecte comparativ cu cele directe", a spus Anghel.
Potrivit datelor ANAF citate de reprezentantul PwC, gradul de conformare voluntara a contribuabililor a crescut cu 1% fata de anul trecut.
Pe acelasi subiect: