Richard Quest (CNN) la Stirile ProTV: "Zona euro va ramane unita, desi Europa este blocata intr-o crestere economica lenta". Ce spune acesta despre trecerea Romaniei la euro
Aflat intr-o vizita de doua zile la Bucuresti, jurnalistul de la CNN Richard Quest a declarat, intr-un interviu pentru Stirile ProTV, ca desi Europa este “blocata intr-o crestere economica lenta”, zona euro va ramane unita. Legat de aderarea la zona euro, Quest a precizat ca pentru tari mici ca Romania ar fi benefic, desi blocul monetar are probleme in prezent, insa pentru tari mari ca Marea Britanie sau Suedia acesta ar fi un pas inapoi.
Redam mai jos interviul integral realizat de Andreea Esca cu jurnalistul CNN, Richard Quest:
Andreea Esca: Statele Unite au depasit cu succes criza economica, dar Europa inca se lupta cu recesiunea. Cum vezi viitorul monedei Euro si al zonei euro?
Richard Quest: Nu exista nici un fel de indoiala ca zona Euro va ramane unita. Orice discutie despre destramarea zonei este in acest moment incheiata. Totusi, asta e singura veste buna, toate celelalte vesti ma tem ca sunt proaste, daca nu chiar sumbre. Realitatea este ca Europa, zona Euro, este inca blocata intr-o crestere economica lenta, innamolita, profund neplacuta. Ceea ce e cu adevarat ingrijorator, ceea ce ne sperie cu adevarat e ca in timp ce Banca Centrala a SUA, Federal Reserve, si Banca Angliei din Londra vor creste dobanzile ca sa incerce sa readuca lucrurile la normal, la Frankfurt si la Bruxelles, dobanzile va trebui sa coboare si mai mult, pentru zona Euro e inca in criza.
Andreea Esca: Romania, ca si alte tari din regiune, nu a adoptat inca moneda Euro. Suntem in pericol sa recadem in recesiune? Ce greseli ar trebui sa incercam sa evitam?"
Richard Quest: E putin cam tarziu sa va ingrijorati ca veti ajunge in recesiune. Ati fost deja in recesiune, v-ati revenit, si acum v-ati intors sa luati o noua portie de suferinta. Nu, ai dreptate, nu sunteti in zona Euro, si foarte multe vor depinde de rezultatul alegerilor prezidentiale. Depinde daca viitorul presedinte, oricine va fi, barbat ori femeie, va impinge sau nu Romania rapid catre aderarea la zona Euro.
Iata cum trebuie sa va ganditi la zona Euro: a fost o casa prost construita, gresit proiectata si construita pe nisipuri miscatoare. Asa ca desi stiau ce construiesc, si au construit si prea repede, realitatea este ca ploua prin acoperis, peretii erau gauriti, si nu a fost nicio surpriza ca atunci cand venit primul uragan al crizei financiare, cladirea aproape s-a prabusit.
Membrii zonei Euro au inceput in ultimii ani sa reconstruiasca acea casa. Da-mi voie sa-mi mai amestec metaforele: sa reconstruiesti zona Euro e ca si cum ai schimba motorul unui avion care e in zbor. Pentru ca nu poti sa spui "Oprim si mergem la reparatii", trebuie pur si simplu sa-l repare. Mesajul meu catre tari mici, cum este Romania, uitati-va la zona Euro si spuneti-va "Da, va fi minunat cand vom deveni membri!", tari mai mari ca Marea Britanie, Suedia...
Andreea Esca: Richard, ce cred oamenii de afaceri americani despre Romania? Ce stii despre economia noastra, ce stiu ei despre economia Romaniei?
Richard Quest: Adevarul e ca nu stiu prea multe, nu se gandesc zilnic la economia Romaniei. Realitatea este ca viitorul Romaniei este ca parte a traseului catre est, asa-numitul "Nou Drum al Matasii", insa ancorat foarte ferm in Uniunea Eropeana, ancorat foarte ferm in partea europeana. Si orice lider, orice politician care va incerca sa schimbe aceasta situatie, va provoca un dezastru.
Andreea Esca: Crezi ca e mai degraba o oportunitate sau un risc sa investesti aici?
Richard Quest: Este in mod clar o oportunitate. Atata timp cat politicile raman stabile, si cat timp Guvernul ramane angajat valorilor traditionale a domniei legii, a transparentei, dar nu iti spun nimic nou. Nu veti auzi revelatii de la mine. Romania trebuie sa rezolve, cum stiti, problema coruptiei. Politicienii buni nu spun incontinuu "O, da, avem o problema cu corputia care trebuie rezolvata." Realitatea situatiei este ca trebuie sa incepeti sa o rezolvati. Pentru ca doar cand veti inlatura aceste piedici structurale din fata investitiilor, cand veti elibera economia, cand legea va domni, cand va exista transparenta, cand va exista libertatea de miscare a capitalului, atunci veti avea o economie deschisa in care oamenii vor veni sa investeasca. fara toate acestea, sunteti Vestul Salbatic.
Andreea Esca: Spune-mi, tu ce ai cumpara aici? Ce te-ar speria, ca investitor
Richard Quest: Mi-am construit intreaga cariera pe faptul ca niciodata nu am spus ce as cumpara si ce as vinde, probabil si pentru ca sunt un investitor nepriceput, care nu a facut avere. Eu sunt persoana care a transformat 100.000 de dolari in actiuni ale companiilor de Internet in doar 15.000, dupa un vot secret. Dar vreau sa va spun ca oricare dinter economiile emergente ale Uniunii Europene au un imens potential de crestere. Nu doar prin cresterea productiei odata cu mutarea locurilor de munca catre tari cu costuri mai mici ale fortei de munca, ci si prin slujbe platite foarte bine, slujbe care aduc valoare ridicata, acolo este un potential enorm.
Andreea Esca: Richard, multumesc foarte mult pentru ca ai fost alaturi de noi.
Richard Quest: Multumesc!
Mai multe despre:
#Richard Quest#zona euro
Pe acelasi subiect: