Rezervele valutare ale BNR au scazut cu 1,3 mld. euro in februarie, la 31,6 mld. euro. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone
Rezervele valutare la BNR au scazut in februarie cu 1,3 miliarde euro, de la 32,9 miliarde euro la 31,6 miliarde euro, pe fondul unor plati la datoria publica in suma de 1,17 miliarde euro si reducerii ratei rezervelor minime oblligatorii constituite de banci in valuta.
Potrivit datelor publicate de BNR, in februarie au fost consemnate intrari de 2,37 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
Concomitent, au iesit de la rezerva valutara 3,63 miliarde euro, insemnand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Rezervele minime obligatorii in valute constituite de banci la BNR au scazut de la 20% la 18% din pasive.
"La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc in principal rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International in valoare de 955 milioane echivalent euro", se arata intr-un comunicat transmis de BNR.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,2 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2014 au fost de 34,86 miliarde euro, fata de 35,98 miliarde la finele lunii ianuarie. Platile scadente in luna martie in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 490 milioane euro.