Sa nu pierdem din vedere nici avizarea in unanimitate a romanului Dacian Ciolos pentru postul de comisar European pentru Agricultura. Subiectul il gasiti dezbatut pe larg in toata presa de astazi. Reamintim insa ca plenul Parlamentului European va trebui sa valideze noii comisari pe 26 ianuarie.

Taxele si impozitele mai mari sau in curs de modificare ne pandesc dupa colt, este o alta tema centrala abordata azi in mass-media. Asa cum spuneam, personajul central este ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si declaratiile acestuia in cadrul interviului acordat ieri pentru PRO TV si incont.ro.

Gandul preia teme din acest interviu si scrie, citandu-l pe ministrul Finantelor, ca “impozitul forfetar, care va fi introdus pentru 26 de domenii, va fi aplicat cel mai târziu din trimestrul al doilea”.

Si Hotnews scrie ca Ministrul Finantelor vrea taxarea proprietatilor la valoarea lor reala. Nivelul impozitelor ar putea sa creasca "in zona miilor de euro".

Adevarul vine si spune ca impozitul minim va fi inlocuit de forfetar mai la vara, citand un vicepresedinte al Fiscului. Tema este reluata si de Gandul care spune ca d-abia din iulie forfetarul devine obligatoriu.

Mai departe, Evenimentul Zilei se gandeste sa nu mai piarda vremea si a gasit cateva sfaturi pentru micii patroni loviti de eliminarea impozitului de 3% pe venituri. Articolul numit sugestiv Ghid de supravietuire pentru microintreprinderi relateaza ca societatile care erau taxate, anul trecut, cu 3% din venit au doar cateva variante: fie sa achite un impozit de 16% pe profit, fie sa se transforme in persoana fizica autorizata (PFA), fie chiar sa-si inchida portile.

Tot Evenimentul Zilei ne intoarce spre subiectele macro si ne indeamna sa credem ca de aceasta data vizita FMI al Bucuresti ne prinde cu temele facute. Autorul articolului in cauza spune ca avem toate sansele de a primi cele doua transe cu o valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.

 Gandul
 trateaza putin diferit subiectul, insistand pe ideea ca oficialii FMI vor ajunge la Bucuresti in cateva zile ca sa dea note Guvernului. Sa speram ca vor fi de trecere pentru ca altfel vestile proaste mai mult ca sigur ca se vor inmulti.

Apropos de acest subiect, Evenimentul Zilei  a descoperit ca biletele RATB se vor înlocui cu un card, care se va arunca după folosire, iar pretul pentru doua calatorii are sanse mari sa ajunga la 4,2 lei adica echivalentul unui euro.

Tot Evenimentul Zilei ne da insa si vesti mai bune. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, va semna luni contractul de Parteneriat Public Privat cu asocierea franco-elena Vinci Aktor, pentru construirea portiunii de autostrada Comarnic - Brasov (55 km). Dupa darea in folosinta, moment la care s-ar putea ajunge in patru ani, autoturismele care vor circula pe cei 55 de km vor plati o taxa de circa 8 lei. Mai putin decat patru calatorii RATB, deci mai sunt si vesti bune.

Adevarul ne da o veste si mai buna, spunandu-ne ca analistii Commerzbank cred ca 4 lei pentru un euro este o tinta accesibila.

Jurnalul National ne da si el sperante de mai bine si ne spune ca România va putea acorda, în 2010, un sprijin financiar pentru agricultura ecologică, în valoare de 5 milioane de euro. Declaratia ii apartine ministrului Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.

Mergem mai departe si pentru cei interesati de masini. In ziarele de astazi sunt cel putin doua articole “de culoare”.
Tot ziarul Adevarul face o lista a autoturismelor ratate ale deceniului. Printre acestea se numara Renault Vel Satis, Fiat Croma sau Peugeot 1007.

Evenimentul Zilei relateaza despre programele de innoire a parcurilor auto din statele membre UE si uitandu-se pe statistici a descoperit ca europenii au ales in majoritatea lor masinile cu pret redus.

Lectura placuta!