La cea de-a XII-a editie a galei premiilor radio Romania Cultural, care s-a desfasurat la Teatrul Odeon din Capitala, Radu Mihaileanu a primit premiul Lux Mundi.

Distinctia - inmanata de actorul Vlad Ivanov - i-a revenit lui Radu Mihaileanu pentru cariera sa cinematografica de anvergura mondiala, in care, insa, spiritul autohton romanesc, marcat de aciditatea si umorul de sorginte caragialiana, a fost prezent la cote maxime, potrivit explicatiei organizatorilor galei, postul Radio Romania Cultural.

Dupa primirea premiului, Radu Mihaileanu a multumit Radio Romania Cultural pentru faptul ca exista. "Va multumesc ca, in aceasta epoca, in care sunt foarte socat - mai ales in Occident, cateodata cand ma duc la Bruxelles, pentru unele activitati pe care le am legate de cultura si audiovizual - sunt socat ca anumite reflexe pe care le-am cunoscut sub epoca Ceausescu, revin si pe de o parte suntem inca intrebati la ce foloseste cultura, suntem inca intrebati la ce foloseste cultura intr-o epoca in care suntem inconjurati de toate crizele si prea putini isi dau seama ca crizele astea nu sunt decat efecte si nu cauze si ca poate cauza ar fi o lipsa de cultura, o lipsa de timp de gandire, de analizare a unei epoci foarte foarte complexe", a spus regizorul, citat de Mediafax.

In acest context, Mihaileanu a militat pentru sustinerea domeniului culturii. "Cultura foloseste la o dezvoltare a gandirii complexe, pentru a intelege lumea in care traim si pentru a rezolva toate chestiunile complexe (...) In toate tarile si chiar in ceea ce priveste bugetul Europei, cultura nu a depasit niciodata 1% din aceste bugete. Mi se pare o rusine", a mai spus Radu Mihaileanu.

La randul sau, Vlad Ivanov, cel care i-a inmanat distinctia lui Radu Mihaileanu, a spus despre acesta ca este "nu doar un regizor extraordinar, profund, fin si extrem de profesionist, ci si omul cu o caldura si o sensibilitate iesita din comun". "Dincolo de toate aceste lucruri va spun ca danseaza extraordinar", a mai spus Vlad Ivanov despre Radu Mihaileanu, in aplauzele celor cateva sute de persoane prezente la gala.

Dupa primirea premiului, Mihaileanu a mai spus ca onoarea de a primi aceasta distinctie este "poate cam prea mare" si le-a adus multumiri parintilor lui. "Vreau sa-i aduc o multumirea tatalui meu si mamei mele, bineinteles, dar tatal meu este inca in viata. Traieste, are 90 de ani si este foarte foarte viu si sunt mandru ca este atat de viu (...) Vreau sa-i multumesc ca mi-a dat ocazia sa cresc de mic copil inconjurat de cultura", a afirmat regizorul.

Nascut in 1958, la Bucuresti, Radu Mihaileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, dupa ce a evadat din lagarul de concentrare unde fusese deportat de nazisti, si-a schimbat identitatea.

Mihaileanu a debutat in lungmetraj cu "Trahir", care a obtinut Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoasterea internationala a venit odata cu cel de-al doilea film, "Trenul vietii/ Train de vie", care a primit premiul FIPRESCI la Venetia si premiul publicului la Sundance.

Radu Mihaileanu si-a reconfirmat talentul si dragostea pentru temele sale favorite - exilul si identitatea nationala - cu "Traieste/ Va, vis et deviens!", recompensat cu Label Europa Cinemas si premiul publicului sectiunii Panorama la Festivalul de la Berlin si cu premiul pentru cel mai bun scenariu original la gala César 2005.

In 2009, Mihaileanu a scris si a regizat "Concertul", nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, premiat cu César pentru cel mai bun sunet si cea mai buna coloana sonora si laureat al galei Gopo 2010 la categoriile "montaj", "scenografie", "machiaj/coafura" si "muzica originala". De asemenea, filmul "La source des femmes", de Radu Mihaileanu, a primit doua nominalizari la premiile César 2012: Leila Bekhti, pentru "cea mai buna actrita in rol principal", si Viorica Petrovici, pentru "cele mai bune costume".

"La source des femmes", in regia lui Radu Mihaileanu, a avut premiera in 2011, la Festivalul International de Film de la Cannes, si poate fi vazut in premiera in Romania din aceasta Luna. "La source des femmes" a deschis, luni seara, editia din 2012 a Festivalului International de Film Bucuresti (19 - 25 martie).