"Rata la proprietar", sistemul ales de tot mai multi romani care isi vand casele, pentru a evita bancile
Tot mai multi romani accepta sa-si vanda in rate casele, apartamentele sau terenurile, direct clientilor, fara interventia bancii. Vor un avans de 10.000-20.000 de euro, iar restul sumei poate fi achitata in 10 ani.
Cumparatorii sunt dispusi sa suporte un pret mai ridicat, in loc sa dea aceeasi bani pe comisioane bancare si dobanzi. Iar sistemul de rate la proprietar este legal, sustin notarii, care incheie zeci de asemenea contracte, in fiecare luna.
Domnul Pop a cumparat mai multe apartamente in Capitala inainte de criza, cu gandul la o investitie profitabila. Dar a venit criza si i-a spulberat profitul, asa ca vrea sa scape de ele. Acum le vinde la jumatate din pretul pe care l-ar fi avut in 2008.
Dan Pop, proprietar: "Este un apartament nefinisat, pentru ca viitorul client il va finisa cum vrea el. Nu percep dobanda, nici comisioane. Il vand cu 15-30% avans si 60 de rate apoi, deci pe cinci ani. Sunt rate fixe."
Asa vanzatorul are sanse duble sa vanda proprietatea - pentru ca se adreseaza atat celor care iau credite de la banci, cat si celor care nu vor sau nu se incadreaza la un imprumut.
Dan Pop, proprietar: "Sunt multi romani care lucreaza in strainatate si care vor sa isi cumpere un apartament in tara, dar bancile nu le iau in considerare veniturile de acolo. "
Cum functioneaza sistemul de "rate la proprietar"? Pentru un apartament de 60.000 de euro, de exemplu, dupa avansul de 10.000 de euro, clientul se poate muta in el. Continua sa plateasca rate fixe, fara dobanda sau alte comisioane, timp de 3-5 sau chiar 10 ani, depinde de cata rabdare are proprietarul. Pentru acesta din urma, avantajul este ca poate cere un pret mai mare decat cel de pe piata.
Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor din Romania: "Contractul este la fel cu unul clasic de vanzare-cumparare. In el se trece numarul ratelor si valoarea avansului. Titlul de proprietate se poate dobandi de la inceput sau la finalul platii ratelor, depinde de cum stabilesc partile."
Acest sistem de plata este din ce in ce mai intalnit in anunturile postate de proprietari pe internet. Poate si pentru ca majoritatea romanilor nu au rabdare sa tina imobilul la vanzare mai mult de o jumatate de an, sustin expertii imobiliari:
Nistor Bocaneala, broker imobiliar: "Clientii de la noi vor sa vanda acum - intr-o saptamana, doua, maximum 6 luni, si la un pret enorm, pe cand in occident proprietarii merg chiar ei la vizionari de case asemanatoare cu ale lor, prospecteaza piata, se informeaza.”
Cresterea numarului de tranzactii de acest fel se adauga la trendul general de revigorare usoara a pietei imobiliare de la noi, demonstrat de statisticile notarilor si cele de la Agentia de cadastru.