BCR a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat dupa impozitare si interesele minoritare, dupa ce in ultimele trei luni ale anului trecut a raportat o pierdere de 29,5 milioane de lei. In perioada ianuarie-martie 2010 grupul a obtinut un castig net de 243 milioane de lei.

BCR: "Revenirea economiei este fragila"

Grupul noteaza ca revenirea economiei romanesti a fost una fragila in primul trimestru, astfel incat multe afaceri s-au confruntat cu o reducere dramatica a cererii pentru produsele si serviciile lor, iar un mare numar de afaceri, in special microintreprinderi si IMM-uri, s-au inchis.

Citeste si BCR iese din Prima Casa 3. Bancile lanseaza oferte alternative, dar mai scumpe si cu avans cel putin dublu

Profitul operational al grupului BCR a scazut in primul trimestru cu 20,2% comparativ cu perioada similara din 2010, la 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro), ca urmare a diminuarii venitului operational. Fata de ultimele trei luni ale anului trecut, profitul operational a crescut cu 10,9%.

Totodata, cheltuielile cu personalul ale BCR au crescut in primul trimestru cu 11,8% fata de perioada similara a anului trecut, respectiv cu 23,5 milioane de lei, la 222,5 milioane de lei.

A crescut numarul angajatilor

Potrivit unui raport al Erste, actionarul majoritar al BCR, numarul de angajati ai grupului din Romania a crescut in primul trimestru cu 146 persoane, respectiv 1,6% fata de finele anului trecut, la 9.258 de salariati.

Astfel, raportul cost-venit s-a situat in primul trimestru la 42,3%, in crestere fata de nivelul de 34,6% din perioada similara a anului trecut.

Portofoliul de credite retail al bancii, care include persoanele fizice si microintreprinderile, s-a redus cu 5,2% in primele trei luni, in concordanta cu diminuarea veniturilor populatiei si tendintele pietei. "Evolutia pozitiva a creditarii ipotecare, antrenata in principal de programul guvernamental Prima Casa, a fost contracarata de scaderea fluxului de credite noi de consum, garantate si negarantate", se arata in comunicat.

Romanii nu isi mai tin banii in depozite

Pe de alta parte, depozitele atrase de BCR de la clienti s-au redus cu 2,9% fata de inceputul anului, la 36,2 miliarde de lei, pe fondul tendintelor sezoniere inregistrate pe segmentul clientilor companii (in scadere cu 11,4%), care au contrabalansat cresterea usoara, de 0,2%, a plasamentelor de retail.

BCR a mentinut reteaua teritoriala la 667 unitati.