Cum explică Teodorovici împrumutul de 3 mld. euro de pe piețele externe, luat într-o singură zi. Cîțu, PNL: "Este un dezastru, costurile sunt îngrozitor de mari"
Euro, bani, salarii
Împrumutul de 3 mld. de euro pe care Finanțele l-au luat, miercuri, de pe piețele internaționale – cea mai mare sumă luată până acum de România la o singură ieșire pe piețele externe, a fost o dovadă a încrederii investitorilor în această ţară, a declarat ministrul de resort, Eugen Teodorovici.
"Am decis să ne finanţăm, cum fac şi alte state normale, adică să mă împrumut pentru ce am nevoie în acest an în primul semestru, după care să încep să mă împrumut dacă doresc din piaţă şi costurile îmi convin ca şi Minister de Finanţe pentru anul care urmează. Aşa este logica în orice Minister de Finanţe care ştie cum să procedeze vizavi de datoria unei ţări într-un mod responsabil. Faptul că este interes pentru titluri de stat în euro din partea investitorilor străini, asta înseamnă încredere pe termen lung într-o ţară, în Guvenul unei ţări. Este primul an în care România iese pe un termen atât de lung, la 30 de ani (...) România reuşit azi să iasă în pieţele externe cu un volum foarte mare de titluri de stat în euro pe randamente diferite şi perioade diferite, cea mai mare fiind pe 30 de ani, ceea ce înseamnă foarte mult, este un mesaj foarte clar din partea pieţelor externe vizavi de economia românească", a spus Teodorovici, la Digi24.
Acesta a subliniat că anul acesta o să avem deficit de 2,76% din PIB, ceea ce înseamnă undeva la 28-29 miliarde lei, şi există necesar de finanţare, acesta este deficitul care trebuie asigurat din piaţă, pe lângă ceea ce trebuie asigurat pentru a refinanţa ce ajunge la scadenţă.
"Dacă PIB-ul e mult mai mare faţă de an trecut, faţă de acum 2 ani, cu 33% faţă de 2016, este normal ca suma per total să fie mult mai mare (...)În Parlament s-a stabilit de către Guvern un deficit de 2,55% din PIB, asta ne-am şi angajat faţă de partenerii noştri externi, dar repet, asta e o strategie de finanţare pe care Ministerul de Finanţe, Guvernul, a prezentat-o public la început de an, ceea ce se face an de an. Nu este niciun secret, nimeni nu ascunde absolut nimic, totul e transparent şi făcut conform legii", a precizat Eugen Teodorovici.
Întrebat de explicaţie are pentru faptul că dobânda la care s-a împrumut România, de 4,65% este mai mare decât cea de 4,29% la care se împrumută Grecia, ministrul Finanţelor a explicat că fiecare ţară are nivelul ei de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz.
"Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vizavi de ce se împrumuta Grecia puţin mai devreme, anul trecut sau acum doi ani şi aşa mai departe. La România, la fel. Nu e vreo diferenţă de cost, sau România se împrumută mai scump decât altele pentru că noi suntem nu ştiu cum. Nu e adevărat. Suntem văzuţi, percepuţi pozitiv la nivel internaţional şi o să vedeţi în ceea ce urmează că va fi aceeaşi abordare, aceeaşi logică pozitivă din piaţă", a mai spus şeful de la MFP.
Declarațiile vin în contextul în care Profit.ro anunțase anterior că România a împrumutat 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe.
Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vanzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro.
Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari.
Conform Ordinului publicat în Monitorul Oficial, emisiunea a fost administrată de către Citigroup Global Markets Limted, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V, JP Morgan Securities plc şi Societe Generale. Suma aferentă emisiunii va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.
De partea cealaltă, senatorul PNL Florin Cîțu a precizat, pe pagina sa de Facebook, că emisiunea de obligațiuni a fost un eșec, pentru că România s-a împrumutat la dobânzi mai mari și decât Grecia, care are ratingul de junk (gunoi), nerecomandat investițiilor.
“Împrumuturile la 7 și 15 sunt în jurul prețului pe care îl plătește Grecia cu rating JUNK- GUNOI. Împrumutul la 30 de ani a fost mai scump, la 4,9% decât se împrumută Grecia cu rating JUNK – GUNOI. (…) Împrumutul de azi nu este un succes. Este un dezastru. Cea mai mare sumă la costuri îngrozitor de mari. Romanii nu au vrut acest împrumut. Romanii nu au vrut să plătească aceste dobânzi”, a scris Cîțu.
În luna ianuarie, senatorul PNL Florin Cîţu atrăgea atenția că autorităţile române negociază un împrumut extern "foarte important" şi i-a solicitat ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să prezinte public condiţiile în care se face această negociere.
"Aş vrea să mă adresez direct ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, pentru că, în aceste zile, negociază un împrumut extern foarte important pentru România. La masa negocierilor sunt atât FMI, Comisia Europeană, BERD, dar şi actori privaţi. Anul trecut, am spus acelaşi lucru şi la câteva zile a fost un împrumut dublu faţă de ce făcea România până în acel moment. În acest moment, se negociază un împrumut foarte important şi este încă un motiv pentru care bugetul nu este astăzi în Parlament", declara Cîţu, în ianuarie.
El a adăugat că serviciul datoriei publice a crescut cu 3 miliarde de euro în 2018 şi se estimează o mărire a acestuia cu 4 miliarde de euro în acest an.
"Eugen Teodorovici trebuie să iasă public şi să ne spună cu cine negociază şi care sunt condiţiile, pentru că de aceste condiţii depinde viitorul României, depind taxele românilor din viitor. Noi vom plăti aceste dobânzi şi, pentru cei care nu ştiu, în perioada de când PSD e la guvernare, de doi ani de zile, serviciul datoriei publice a crescut cu 3 miliarde de euro în 2018 şi este estimat să crească cu 4 miliarde de euro în 2019, acestea sunt cifrele Ministerului Finanţelor Publice", a afirmat Florin Cîţu.
Pe acelasi subiect: