Potrivit oficialului băncii centrale, în prezent există bănci care acordă credite utilizând un grad de îndatorare de până la 70%. Aceasta înseamnă că un client poate accesa un împrumut a cărui rată să ajungă până la 70% din salariul său lunar.

“Finanţarea acordată populaţiei a depăşit de câteva luni nivelul de semnal. Băncile acordă credite de consum în baza propriilor norme. BNR este doar notificată. Sunt instituţii de credit care merg cu gradul de îndatorare până la 60-65, chiar 70% la sută, motivând că aceste împrumuturi sunt acordate persoanelor cu venituri mari ale căror venituri disponibile rămân semnificative chiar şi după plata ratelor. Studiile noastre arată, însă, că persoanele cu venituri mari nu se comportă diferit de cele cu venituri mai mici, în cazul apariţiei unor situaţii de stress”, a spus Neagu.

Potrivit unei prezentări a acestuia, nivelul creditului pentru populaţie se apropie de pragul maxim de la care BNR consideră că expunerea este periculoasă. În aceste condiţii, explică oficialul BNR, apar riscuri atât pentru debitori cât şi pentru stabilitatea financiară şi economică.

Conform unor surse din piaţă, BNR ţinteşte un prag maxim al gradului de îndatorare de 35-40% pentru creditele de consum, aceasta fiind una dintre variantele analizate. BNR arăta, într-un raport mai vechi, că un grad de îndatorare sustenabil este în jurul a 35%, pe care se pare că îl vizează acum. 

Florian Neagu arată că banca centrală este îngrijorată nu numai de ritmul de creştere al creditului, dar şi de efectele majorării ratelor de dobândă asupra unor categorii de debitori.

Volumul de credit nou din ultimii ani l-a depăşit pe cel dat din 2007 şi 2008, când aveam condiţii minime în ceea ce priveşte cursul de schimb. Există acest risc, să înlocuieşti riscul de pe cursul de schimb cu riscul de pe rata dobânzii, având în vedere că în ultimii ani ratele de dobândă au fost la minime istorice. Va veni un moment când ratele de dobândă vor începe să crească. Atunci, serviciul datoriei pentru populaţie s-ar putea majora chiar semnificativ pentru cei mai vulnerabili”, a explicat Florian Neagu.

BNR a început să iasă public cu avertismente privind creşterea îndatorării populaţiei în primăvara acestui an.