Studiul, publicat inaintea unui test de stres la nivelul UE ale carui rezultate vor fi anuntate abia in noiembrie, a fost realizat de Viral Acharya, profesor la Universitatea din New York si consilier al Consiliului European pentru Risc Sistemic (o agentie de evaluare a riscului), si de Sascha Steffen, de la Scoala Europeana de Management si Tehnologie din Berlin.

Potrivit studiului, 109 banci din zona euro ar avea nevoie de 767 de miliarde de euro pentru a-si aduce capitalul la un nivel considerat sigur de catre Banca Angliei. Seful departamentului pentru stabilitate financiara al Bancii Angliei, Andrew Haldane, a declarat in 2012 ca marile banci trebuie sa ajunga la un nivel al capitalului de 7% din activele totale, pentru a se proteja de o noua criza.

Suma de 767 miliarde se refera insa doar la 109 banci care au publicat date financiare, dintr-un total de 128 care vor fi evaluate pana in noiembrie.

Cei doi profesori aua semnalat ca Belgia, Cipru, Franta si Germania sunt tarile in care bancile au deficite semnificative de capital.

Bancile au atras de la investitori si prin sprijinul statelor circa 500 de miliarde de euro de la inceputul crizei pentru a-si consolida situatia financiara si pentru a evita o eventuala repetare a crizei financiare din 2008-2009.

Bancile elene vor avea probabil nevoie de capital suplimentar - banca centrala

Bancile elene vor avea nevoie de capital suplimentar dupa publicarea rezultatelor unor teste de stres mai tarziu in luna ianuarie, a declarat, joi, guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos, citat de Reuters.

"Vor avea probabil nevoie de mai multi bani", a spus Provopoulos in timpul unei audieri parlamentare.

Marile banci elene sunt prezente si in Romania. Astfel, Eurobank detine Bancpost, National Bank of Greece este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Bancile elene au fost recapitalizate cu bani de la statele zonei euro prin intermediul Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara. Fondul dispune in prezent de 8 miliarde de euro pentru a acoperi eventuale deficite de capital.

Suma ramasa este suficienta pentru a acoperi orice nou necesar de fonduri al bancilor, a adaugat seful bancii centrale.

Fondul de investitii BlackRock va publica in perioada urmatoare un raport care va arata daca bancile elene au nevoie de capital suplimentar, in principal din cauza creditelor neperformante. Raportul este intocmit la cererea autoritatilor de la Atena.

In schimbul sumelor acordate bancilor pentru recapitalizare, fondul pentru stabilitate a preluat participatii majoritare la toate cele patru mari banci. Doar in cazul Eurobank, participatia a depasit 90%, astfel ca statul a preluat controlul managementului. Autoritatile elene au anuntat ca banca va reveni cat mai repede posibil sub control privat, in urma atragerii de investitori.