Preturile de consum au urcat in martie cu 0,4%. Rata anuala a inflatiei a ajuns la 0,8%. Topul ieftinirilor si scumpirilor de produse si servicii
Preturile de consum au crescut in martie cu 0,4% fata de februarie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 0,8%, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 0,1%, insa preturile la marfurile nealimentare s-au apreciat cu 1,2%, iar tarifele serviciilor cu circa 1,6%, potrivit datelor INS.
Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea lunara a fost de 0,5%. Preturile alimentelor au urcat cu 0,3%, ale marfurilor nealimentare cu 0,6%, iar costurile serviciilor cu aproape 0,2%.
"Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (aprilie 2014 - martie 2015) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2013 - martie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,9%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,2%", potrivit nstitutului National de Statistica.
In martie, fata de luna precedenta, cele mai mari scumpiri au avut loc la citrice si fructe meridionale - 5%, fructe si conserve din fructe - 3%, legume si conserve de legume - 1,8%, iar la categoria alte legume si conserve cresterea preturilor a fost de 2,2%.
Pe de alta parte, ouale s-au ieftinit cu 4,7%, fasolea boabe si alte leguminoase cu 1%, carnea de porc si zaharul cu 0,2%, iar faina, cartofii si telemeaua de vaca au avut o scadere de pret de 0,1%.
La marfurile nealimentare, preturile combustibililor au urcat cu 2%, tutunul si tigarile cu 1,4%, singura ieftinire, insa nesemnificativa, regasindu-se la autoturisme si piese de schimb, cu 0,02%.
Costurile serviciilor de apa, canal si salubritate au avansat cu 0,5%, iar pentru ingrijiri medicale, igiena si cosmetica si confectionat si reparat imbracaminte si incaltaminte au urcat cu 0,3%. In schimb, cazarea la hoteluri a fost mai ieftina cu aproape 0,1%, iar pentru transportul interurban rutier tarifele au scazut cu 0,04%, iar la chirie cu 0,02%.
Comparativ cu decembrie anul trecut, preturile s-au scumpit la alimente cu 1,4%, la marfurile nealimentare cu 1,2%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 0,6%.