Pretul gerului: platim cu 5 milioane de euro pe zi mai mult pentru incalzire
Din cauza gerului, industria chimica are gaze doar ca sa-si tina instalatiile calde, iar producatorii de energie au trecut pe pacura, combustibil cu 50% mai scump decat gazul, scrie Ziarul Financiar. “ "Nota de plata a gerului" nu a fost deocamdata calculata, spun oficialii, consumul de gaze ajungand la 83 mil. metri cubi pe zi, in conditiile in care se pot asigura din productia interna si din import circa 63 mil. metri cubi pe zi. Din cauza gerului, gazul consumat costa cu circa 5 milioane de euro/zi mai mult decat in conditii normale”, estimeaza publicatia mai sus citata.
Temperaturile extrem de scazute inregistrate in ultimele zile, precum si mentinerea prognozelor de vreme geroasa si pentru saptamana aceasta au dus la scaderea livrarilor de gaze din productia interna spre combinatele chimice si producatorii de energie electrica si termica in scopul alimentarii in siguranta a populatiei.
Peste 40% din toate gazele care se consuma intern sub utilizate in industria chimica si pentru producerea de energie electrica si termica, in timp ce aproape 20% reprezinta consumul populatiei, mai noteaza jurnalistii de la Ziarul Financiar.
Oficialii spun ca deocamdata nu exista "nota de plata" pentru aceste zile de ger, dar ca mentinerea industriei pe un consum redus va dura atata timp cat este necesar. "Sambata, din cauza temperaturilor scazute Ministerul Economiei a luat decizia reducerii consumului de gaze pentru industrie, in special cea chimica, si trecerea partiala a unor termocentrale pe pacura. Consumul de gaze a ajuns din cauza gerului la 83 de milioane de metri cubi pe zi cu tot, iar noi putem sa asiguram din ceea ce avem intern, in depozite si import circa 63 de milioane de metri cubi. In conditiile in care orice marire a importurilor duce la cresterea preturilor pentru populatie, livrarile de gaze din productia interna catre segmentul industrial vor fi diminuate. Sunt niste costuri legate de aceasta masura, dar nu avem estimari", spune Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, citat de publicatia in cauza.
Anul trecut, Guvernul a luat decizia ca pentru o perioada de sase luni (mai - octombrie) combinatele chimice si producatorii de energie sa primeasca gaze doar din productia interna, care sunt de doua ori mai ieftine fata de cele din import, ca o masura anticriza.
La expirarea perioadei, Executivul a prelungit aceasta decizie pana in octombrie 2010 si a extins totodata semnificativ aria celor care intrau sub incidenta acestei masuri. Conditia pe care companiile erau obligate sa o accepte pentru a primi gazul ieftin a fost sa treaca la statutul de consumator intreruptibil, ceea ce inseamna ca respectivul consumator poate fi intrerupt de la alimentare atunci cand situatia pe plan intern o cere astfel incat populatia sa nu aiba de suferit. Un astfel de caz a fost in iarna anului trecut, cand importurile din Rusia au fost sistate pe fondul conflictului ruso-ucrainean.
Electrocentrale Bucuresti, una din companiile care sunt afectate de aceasta decizie, spune ca deja de cateva zile consumul de gaze a fost redus cu circa 45%, producatorul de energie folosind acum pacura. "Inca din vara am facut stocuri de pacura si avem un contract de achizitie semnat cu Petrom. Deja de cateva zile consumam cu circa 45-46% mai putine gaze. Acum gazul este mai ieftin decat pacura. O tona de pacura este circa 1.500 de lei pe tona, iar mia de metri cubi de gaze costa cam 1.000 de lei. Din momentul in care ni s-a cerut sa reducem consumul de gaze naturale, am disponibilizat zilnic 3 milioane de metri cubi numai pentru populatie", a explicat Irina Duica, director comercial al Elcen, citata, de asemenea, de Ziarul Financiar.
Reprezentantii combinatului chimic Azomures, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze la nivel national, spun ca acum unitatea primeste gaz doar "cat sa-si mentina instalatii la cald", dar ca daca situatia nu va dura mai mult de termenul anuntat, nu vor exista probleme. "Masura a intrat in vigoare incepand cu 19 ianuarie ca urmare a unei adrese din partea Transgaz si dureaza 14 zile", a explicat Angela Podina, director administrativ al Azomures.
Meteorologii au emis avertizarea cod portocaliu de ger, valabila pana miercuri dimineata, pentru judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Brasov, Harghita si Covasna, unde temperaturile minime vor cobori noaptea pana la minus 26 de grade.
Mai multe despre:
#consumul de gaze naturale#Irina Duica#nota de plata a gerului#Tudor Serban#Ziarul Financiar
Pe acelasi subiect: