Ramurile mentionate au inregistrat si cresteri semnificative ale volumului de activitate, respectiv 5,8% comertul, 4,2% industria si 13,2% comunicatiile. 

Impozitele nete pe produs au avut o contributie de 0,4% la cresterea PIB, cu o pondere de 14,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 3,5%, mai reiese din datele INS. 

"'Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 4,9% contribuind cu 3,3% la cresterea PIB, formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,2%, consecinta a cresterii cu 8,0% a volumului sau. Ca urmare a scaderii volumului cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice (cu 1%) aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -0,2%", se arata in comunicatul INS. 

O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o si exportul net (-1,3%), consecinta a cresterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 12,6%.

Economia Romaniei a crescut, anul trecut, cu 2,8% fata de 2013, peste nivelul prevazut in buget de 2,2% si peste estimarile Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Executia Bugetara finala pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. 

Activitatile ilegale reprezentate prin contrabanda cu alcool si tutun, consumul de droguri si prostitutie au contribuit aproximativ cu 0,3% la formarea PIB, in primul trimestru din acest an, a declarat, vineri, Adriana Ciuchea, director general Directia de conturi nationale si sinteze macroeconomice, INS. 

"Activitatile ilegale reprezentate prin contrabanda cu alcool si tutun, consumul de droguri si prostitutie reprezinta in trimestrul 1 2015 aproximativ 0,3% din PIB. Ponderea mai mare in cadrul acestora o are contrabanda cu alcool si tutun care este de 0,17% din PIB, dupa care drogurile - 0,13% si prostitutia - 0,03%", a spus directorul INS. 

In ceea ce priveste sectorul cercetarii si dezvoltarii, ea a precizat ca in Romania "din pacate nu are o pondere foarte mare in PIB, respectiv in jur de 0,4%, in alte tari ajungand si la cateva procente"

Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus la 3,3% prognoza privind cresterea economica a Romaniei. 

Potrivit FMI, economia Romaniei va creste cu 2,7% in acest an.