Presedintele Comisiei economice din Camera, deputatul PSD Mihai Tudose, a declarat ca amendamentele adoptate au privit atat chestiuni tehnice, cat si probleme de fond si principii de aplicare a ordonantei.

"Ordonanta priveste transpunerea in legislatia romaneasca a unei directive europene, care are ca scop transparenta in creditare si nu micsorarea dobanzilor, asa cum gresit a fost inteles", a tinut sa sublinieze Mihai Tudose.

In ceea ce priveste aspectele tehnice amendate de deputatii din Comisia economica, Tudose a precizat ca s-a renuntat la informarea clientilor pe "suport solid" si s-a trecut la "informarea in scris" de catre institutiile de creditare.

El a mai aratat ca in textul initial al ordonantei nu se facea deosebire intre boala, divort, somaj si deces, toate aceste situatii beneficiind de amanarea din partea creditorului a platii ratelor pana la incetarea starii de fapt. Tudose a precizat ca textul initial a fost amendat in sensul ca s-a facut deosebire intre starile de boala, divort, somaj, care sunt temporare, si starea de deces, care nu poate fi decat permanenta.

Presedintele Comisiei economice a mai aratat ca in zona amendamentelor de ordin tehnic s-au incadrat si traducerile "ciudate" din cadrul directivei europene in ordonanta, el precizand ca textul initial prevedea faptul ca pot exista maximum patru tipuri de comisioane si continua cu propozitia "Celelalte tipuri de comisioane...". El a mentionat ca deputatii au intervenit pe text si au reglementat de o maniera neechivoca faptul ca nu pot exista decat patru tipuri de comisioane.

Tudose a precizat ca au existat amendamente in ce priveste serviciile facturate de institutiile de creditare.

In ceea ce priveste aceasta zona, presedintele Comisiei economice a spus ca deputatii au amendat textul initial al ordonanţei care prevedea fixarea in contractul initial al unor tarife fixe, unitare, in ce priveste alte servicii oferite de catre creditor si au stabilit ca pot exista doar cele patru tipuri de comisioane, iar restul serviciilor sa fie identificate din start, stipulate in contract si facturate ca atare.

Tudose a mai aratat ca au existat dispute si in ce priveste capacitatea ANPC de a inchide o banca, respectiv de a suspenda activitatea unei banci care nu respecta in integralitate OUG 50.

Potrivit acestuia, deputatii au cazut de acord ca nu se poate falimenta o banca de catre ANPC, care sa-i trimita toti deponentii la usa, ci este mai bine ca, in situatia in care banca respectiva nu respecta prevederile ordonantei, ANPC sa anunte BNR, care ii poate retrage acreditarea.

Tudose a mai aratat ca al treilea tip de amendamente adoptat a vizat retroactivitatea OUG 50.

"A renegocia un contract e una, dar a schimba prevederi contractuale si a le aplica de la inceputul contractului, cum gresit s-a inteles pana acum, de catre unii actori din piata, nu se poate. Daca, invocand aceste prevederi, se castiga intr-o instanta romaneasca, banca e la prima Curte de arbitraj international si statul roman e in genunchi", a spus Tudose, care a aratat ca acest principiu a fost unanim acceptat de catre deputati.

El a mai aratat ca in textul initial al ordonantei era avantajata tocmai banca cea mai putin transparenta in ceea ce priveste numarul de comisioane aplicate si ca acest text a fost amendat, stipulandu-se aplicarea a doar patru tipuri de comisioane.

Tudose a precizat, de asemenea, ca amendamentele deputatilor au vizat si comisioanele de retragere de la creditele consum, in urma adoptarii acestor amendamente prevazandu-se ca dobanda este perceputa de institutia creditoare doar pe suma retrasa, si nu pe intreaga suma contractata.

Potrivit lui Tudose, in ordonanta a fost introdus, prin amendament, termenul de baza de date la contractele de credit, pentru situatiile explicite care privesc persoanele care au contractat credite cu buletinul sau si-au facut carduri de credit la mai multe banci.

El a mai aratat ca au fost prevazute, in ordonanta, prin amendamente, si costurile legale impuse de lege, cum ar fi taxele notariale, taxele de intabulare, taxele de timbru, care nu figurau in textul initial al ordonantei si care dadea posibilitatea deschiderii de noi procese intre clientţi si banci.

Tudose a precizat ca la dezbaterile din Comisia economica au luat parte reprezentantii bancilor, ANPC si Ministerul de Finante, in conditiile in care ordonanta are impact bugetar, potrivit BNR, de circa 600 de milioane de Euro numai pe sase luni.

Dupa ce a fost amendata de Comisia economica a Camerei, ordonanta va intra si in dezbaterea Comisiei de buget-finante a acestui for legislativ, care va face raportul pe fond, apoi va intra in plenul Camerei, care este si Camera decizionala.