"Faţă de previziunile unor analişti privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne aşteptam. Ne-am uitat, inclusiv, pe încasările la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale de stat şi la bugetul de sănătate - scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează, repet, şi măsurilor economice pe care le-am adoptat. Pe lângă susţinerea investiţiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidităţi în companii, aducerea la zi a rambursării TVA. În acest sens, am adoptat o ordonanţă de urgenţă în care se permite rambursarea TVA înainte de efectuarea controalelor. De asemenea, încercăm să ajungem cât mai aproape de zi pentru decontarea concediilor medicale", a afirmat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a subliniat că Guvernul a permis desfăşurarea activităţilor economice în cazul cărora riscul de răspândire a virusului nu era mare, menţionând în acest sens că nu au fost închise şantierele din domeniul infrastructurii de transport sau energetice. Orban a mai spus că au fost asigurate, prin rectificare bugetară, sumele necesare pentru susţinerea programelor de investiţii.

"Mai mult decât atât, am ridicat plafonul de creditare pentru autorităţile locale şi de asemenea, am ridicat plafonul de tragere pentru autorităţile locale, tocmai pentru a sprijini investiţiile", a arătat Orban.

Premierul a adăugat că Guvernul a luat şi alte măsuri pentru a susţine efortul investiţional, inclusiv în mediul privat, printre acestea numărându-se programul IMM-Invest.

"Pot să vă spun că numărul companiilor care au aplicat la programul IMM Invest a depăşit cifra de 50.000. Sigur, nu toate, probabil, vor beneficia pentru că, până la urmă, decizia finală de acordare a unui credit este luată de banca pentru care optează întreprinderea care face solicitarea", a spus el.

În ceea ce privește posibilitățile de finanțare, Orban a precizat că România poate obține finanțări de la finanțatorii instituționali, respectiv Banca Mondială, BERD sau Banca Europeană de Investiții.

De asemenea, avem posibilitatea de a obține finanțări de la finanțatorii instituționali, mă refer aici la Banca Mondială, mă refer la BERD - deja BERD-ul pot să vă anunț că a luat decizia de a susține un program de investiții în România cu o valoare de 4 miliarde de euro, atât pentru mediul public, cât și pentru mediul privat. De asemenea, avem posibilitatea de a apela la credite la Banca Europeană de Investiții și, de asemenea, de a implica Fondul European de Investiții în susținerea anumitor proiecte; de asemenea, urmărim cu mare atenție disponibilitățile financiare pentru a genera un program amplu de investiții al companiilor de stat. Pilonii dezvoltării economice, relansării economice, cu siguranță că se vor baza pe investiții publice și investiții private”, a explicat Ludovic Orban.

Intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români

Prim-ministrul a declarat, totodată, că Guvernul se află într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le poate accesa şi că ia în calcul inclusiv emiterea de obligaţiuni pentru cetăţenii români.

"În ceea ce priveşte măsurile economice la care ne gândim, în momentul de faţă suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Nu numai de evaluare, ci şi de implicare activă în creşterea resurselor financiare pe care le putem mobiliza pentru efortul de relansare economică. Sigur, aceste resurse provin din buget, din fonduri europene pe care le avem la dispoziţie. De asemenea, provin din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din România, credite care pot fi luate de pe piaţa internaţională. De asemenea, intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români, care să poată fi cumpărate de cetăţenii români, astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetăţeni şi să oferim posibilitatea cetăţenilor care au resurse pentru a putea economisi banii pe care îi au suplimentar în astfel de instrumente de economisire, cum sunt titluri de stat, obligaţiuni. Chiar ne gândim ca anumite emisiuni să fie realizate pentru nişte obiective specifice, în care să implicăm cetăţeanul într-un program 'Români pentru români', ceva de genul acesta", a spus premierul.

Fond de investiţii, după modelul polonez

Ludovic Orban a mai anunţat și că Guvernul ia în calcul construcţia unui fond de investiţii, după modelul polonez, pentru a susţine domeniile care au potenţial de dezvoltare.

"Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, este fondul de investiţii dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate - pentru că la fel au făcut şi polonezii, fondul l-au împărţit în mai multe zone - agricultură, de exemplu, pentru a susţine dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim competitivi, în care avem potenţial de dezvoltare şi în care companiile pot fi susţinute în proiectele de investiţii", a mai spus premierul.