Oficiali BCE: Zona euro ar putea reintra in recesiune. Cand vor reduce oficialii dobanda de politica monetara
Zona euro ar putea reintra in recesiune, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va discuta in noiembrie despre reducerea dobanzii de politica monetara, au declarat oficiali ai institutiei, citati de Reuters.
Erkki Liikanen, membru in conducerea BCE, a subliniat totusi ca banca nu a decis deja sa reduca dobanda cheie la sedinta de politica monetara din noiembrie.
Reprezentantii BCE au optat saptamana trecuta pentru mentinerea dobanzii cheie la nivelul de 1,5%, chiar daca unii dintre membrii consiliului guvernatorilor au cerut reducerea ratei din cauza semnelor de inrautatire a conditiilor economice in zona euro si a temerilor privind intrarea Greciei in incetare de plati.
Inflatia din zona euro s-a accelerat la 3% in septembrie, dar mai multi membri ai conducerii BCE considera ca indicatorul va cobori anul viitor sub tinta de 2%, opinie impartasita de Josef Makuch, seful bancii centrale din Slovacia. "Ma astept ca inflatia sa coboare sub 2% anul viitor. Nu poate fi exclusa o evolutie negativa a PIB-ului, daca riscurile se vor materializa", a avertizat Makuch.
In raportul din octombrie al BCE se arata ca riscurile de scadere economica sunt legate in special de problemele de pe piata financiara. Alte riscuri sunt preturile energiei, protectionismul si dezechilibrele mondiale.
Criza datoriilor din Europa s-a amplificat in ultimele saptamani, odata cu cresterea incertitudinilor privind viitorul Greciei.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut miercuri actiuni decisive pentru limitarea daunelor provocate economice provocate de criza datoriilor.
PE cere Comisiei Europene sa prezinte un plan pentru iesirea din criza
Parlamentul European (PE) considera ca recapitalizarea bancilor europene trebuie sa se faca la nivel UE si sa nu se bazeze pe prioritati nationale. Revizuirea reglementarii pietelor financiare trebuie dusa la bun sfarsit cu scopul de a face economia UE mai rezistenta in fata viitoarelor crize, iar statele membre trebuie sa isi armonizeze elementele sistemelor lor fiscale si sa ia masuri comune impotriva fraudei si evaziunii fiscale, se arata in textul unei rezolutiei a PE.
In domeniul cresterii economice, deputatii europeni cer introducerea obligatiunilor pentru finantarea proiectelor in vederea sustinerii investitiilor si instituirea unui mecanism mai rapid si mai puternic care sa permita Comisiei sa aplice acquis-ul privind piata unica in statele membre.
Pentru abordarea crizei din zona euro, Comisia ar trebui sa prezinte un raport privind crearea unui sistem de emitere in comun a unor obligatiuni publice europene sub un regim de raspundere solidara, inainte de sfarsitul anului 2011, mai spun eurodeputatii.
Textul mai arata ca ar trebui consolidata guvernanta economica la nivel UE pentru tarile din zona euro.
Citeste si
Masura luata de o companie de zboruri low-cost, care starneste revolta
Dan Sucu: Bucurestenii vor plati in fiecare an 30 de milioane de euro pentru stadionul national