"Pentru a lua in calcul o revizuire in crestere (a ratingului, n.r.), trebuie sa vedem imbunatatiri serioase ale situatiei fiscale si cred ca ar trebui sa privim, ca tinta, catre 2011. Vom mentine ratingul la nivelul actual in viitorul previzibil", a declarat analistul agentiei Kenneth Orchard, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", ultima treapta din categoria recomandata pentru investitii.

Orchard spune ca guvernului i-ar putea lipsi angajamentul de a respecta obiectivele fiscale.

"Ceea ce se intampla in Romania corespunde asteptarilor noastre. Nu sunt foarte optimist ca vor reusi sa obtina o consolidare fiscala suficienta pentru a cobori deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012", a spus Orchard.

El estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica de 2,3% in 2010, sustinuta de avansul exporturilor, dupa o contractie de 7% anul trecut. Economia a crescut cu 7,1% in 2008, cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana. Potrivit prognozelor FMI, Romania va inregistra un avans al PIB de 1,3% in 2010.

"Nu cred ca 2,3% este prea optimist, avand in vedere evolutia Romaniei din anii de boom economic. Vedem ca cererea interna incepe sa se stabilizeze", a spus analistul Moody's.

Agentia de evaluare Fitch a modificat, marti, perspectiva calificativului "BB+" al Romaniei de la "negativa" la "stabila" si a afirmat ca ar putea revizui in crestere ratingul suveran al tarii pana la finalul anului.

Statele din Estul Europei isi revin din recesiunea economica de anul trecut, iar agentiile de rating reanalizeaza perspectivele mai multor state. Moody's a anuntat, saptamana trecuta, ca ar putea revizui pozitiv ratingurile acestora.