"In 2014 cresterea economica va fi mult peste asteptarile pe care s-a construit bugetul. Revenirea consumului pe primele luni va duce la o crestere economica mai mare si tocmai pentru ca economia isi revine vreau sa transmit mesajul ca oamenii trebuie sa aibe incredere sa consume, firmele sa aiba incredere sa se imprumute ca sa investeasca, bancile sa aiba incredere sa finanteze pentru investitii si consum", a declarat, luni, Voinea, la conferinta "Cum pot contribui IMM-urile la relansarea economica a Romaniei", organizata de Ziarul Financiar. 

El a estimat ca economia a avut un avans in primul trimestru intre 3% si 4%. 

"Cresterea economica de pe primele trei luni si evolutiile din lunile urmatoare ne indreptateste sa credem ca vom avea o crestere economica mai mare la finele anului, de peste 3,5%", a spus Voinea. 

El a aratat ca este nevoie de un efort comun al populatiei, firmelor si bancilor pentru a consolida cresterea economica, precizand ca statul nu va repeta greselile de politici din 2008-2009, nici de ajustari brutale ca in 2010. 

"Statul este primul care are incredere, avem investitii publice programate sa creasca cu un miliard euro fata de 2013. Mesajul meu este: mergeti, luati imprumuturi, investiti, consumati, Romania si-a revenit!", a indemnat ministrul populatia si firmele.

“Adoptarea euro va fi benefica pentru IMM-uri, dispare riscul valutar, scade costul finantarii”

Adoptarea monedei euro de catre Romania, anuntata de Guvern pentru 1 ianuarie 2019, va fi benefica IMM-urilor intrucat va disparea riscul valutar, costul finantarii se va diminua, iar mediul de afaceri va ramane stabil, a declarat luni ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Vreau sa dau un mesaj despre adoptarea euro, Guvernul si-a asumat deja, a facut anuntul si la Bruxelles ca la 1 ianuarie 2019 Romania va adopta moneda euro. (...) De ce trebuie sa intereseze IMM-urile? Pentru ca dispare riscul valutar. Apoi va scadea costul creditarii", a afirmat Voinea.

El a aratat ca nu stie la ce curs euro/leu va intra Romania in zona euro, insa ca pe termen scurt riscul valutar se va diminua, iar pe termen mediu si lung va disparea.

Totodata, ministrul a mentionat ca aderarea la zona euro reprezinta o ancora pentru Romania, dupa iesirea din acordul cu Fondul Monetar International, respectiv o certitudine ca statul nu va face excese bugetare, iar mediul de afaceri va ramane stabil.

"Economia arata bine, dar pentru mediul de afaceri e nevoie de o siguranta ca va continua politica de prudenta bugetara. Aceasta certitudine e data de noua ancora care va fi trecerea la euro. Este mesajul certitudinii ca Romania nu va face excese bugetare, ca mediul de afaceri va ramane stabil si ca se pot face afaceri de succces in Romania pe termen mediu si lung", a mai spus Voinea.