BNR a redus prognoza de inflatie pentru 2013 si 2014 la 3,1%. Preturile vor scadea in urmatoarele luni, iar dobanzile la creditele in lei vor ajunge comparabile cu cele la valuta
Desi noi toti suntem din ce in ce mai stramtorati si facem calcule peste calcule, anul 2013 ar putea fi primul de dupa Revolutie in care cresterea generala a preturilor va fi mai mica de 3%. Este anuntul facut miercuri de guvernatorul Bancii Nationale.
Banca centrala mizeaza in special pe ieftinirea puternica a alimentelor dupa recolta foarte buna. Iar o inflatie mica permite scaderea dobanzilor la creditele in lei, care vor ajunge, curand, comparabile cu cele la valuta, promite Mugur Isarescu.
Multi agricultori sunt nemultumiti ca preturile la care isi vind marfa sunt tot mai mici, dar tocmai pe aceste ieftiniri se bazeaza seful Bancii Nationale, cand anunta scaderea rapida a inflatiei.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Pentru luna iulie vom avea cresteri negative la alimente - scaderi de preturi cu alte cuvinte. Vom avea, sa nu zic deflatie, vom avea avea evolutii negative la aceste produse in lunile iulie, august, probabil si in septembrie".
Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%, dupa ce in mai a fost coborata proiectia de la 3,5% pentru 2013 incadrandu-se astfel in intervalul de variatie din jurul tintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual, a anuntat miercuri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va atinge un minim de 2,1% in primul trimestru al anului viitor.
"Am redus proiectia pentru inflatia anuala la 3,1% pentru sfarsitul acestui an si finele anului viitor, cu 0,1 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale in jos fata de prognoza anterioara din luna mai. Nu suntem optimisti cu aceasta prognoza, nu suntem nici pesimisti, ci am ramas prudenti. Avand in vedere componenta IPC (indicele preturilor de consum - n.r.), traiectoria descendenta s-ar putea sa fie chiar mai accentuata", a declarat Isarescu.
"La sfarsitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflatia va intra in intervalul de variatie din jurul tintei", a spus Isarescu.
nflatia de baza CORE2 ajustata si-a consolidat trendul descendent, rata anuala inregistrata in luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% in martie si 3,25% in decembrie 2012. Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.
"Factorul principal care a tinut inflatia de baza sub control a fost cererea de consum in general si deviatia PIB, avem in continuare in Romania o deviatie PIB negativa", a afirmat Isarescu. Rata anuala a inflatiei a ajuns la 5,4% in luna iunie. Rata anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a fost de 4,5% in iunie, nivel similar cu lunile precedente.
"Ne asteptam ca inflatia sa ramana la niveluri scazute in Romania, ne vom plimba cu ea (inflatia - n.r.) in jurul unui nivel european care se numeste 2%-3%-3,5%, dar nu ne asteptam sa fie la fel de scazuta ca in alte tari europene, pentru ca mai sunt multe de facut in aceasta tara", a spus guvernatorul bancii centrale.
El a aratat ca, pe fondul dinamicii preturilor alimentare volatile si a celor ale alimentelor procesate, inclusiv ca urmare a anuntului de reducere a TVA pentru faina si paine, inflatia ar putea cobori la 3% sau chiar mai jos pana la finele anului, apropiindu-se de tinta de 2,5%, insa acest efect din balanta riscurilor este pe termen scurt. "Datele pe care le avem indica faptul ca in iulie anul acesta va fi un minus al indicelui pe marfuri volatile", a afirmat Isarescu.
Aceasta scadere rapida a inflatiei este cea care a permis Bancii Nationale sa reduca dobanda sa principala la 4,5%.
Guvernatorul spune ca scaderea va fi preluata si de banci la imprumuturile in lei. Mugur Isarescu sustine ca in urmatoarea perioada dobanzile la creditele in lei se vor reduce si se vor apropria de nivelul celor practicate la imprumuturile in euro, desi diferenta intre imprumuturile in euro si cele in lei in momentul de fata este in unele cazuri de la simplu la dublu.
Pe de alta parte, Banca Nationala a facut eforturi ca euro sa nu ajunga 5 lei.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Daca am fi lasat un curs total liber, probabil miscarea lui s-ar fi dus intre 4 si 5 lei, si in consecinta am mai folosit un tampon si acesta a fost tamponul rezervei internationale - am cumparat si am vandut."
Pentru sustinerea leului BNR a vandut in iunie aproape 400 de milioane de euro,iar in iulie a cumparat un miliard pentru ca leul sa nu se intareasca prea mult.