Guvernul Romaniei trebuie sa reduca cheltuielile bugetare, ca parte a acordului cu FMI, ceea ce se traduce prin faptul ca zeci de mii de angajati din acest sector isi vor pierde anul acesta locul de munca sau isi vor vedea veniturile diminuate.

"Per total, factura la cheltuielile publice trebuie sa scada, iar acest lucru se poate face prin reducerea a 10% din personal. O alta posibilitate este micsorarea salariilor. Noi apreciem ca cele doua, combinate, reprezinta cea mai fericita solutie. Cu cat mai multi bani sunt cheltuiti pe angajatii de la stat, cu atat mai putini bani vor ramane pentru investitiile publice", a explicat Jeffrey Franks, seful FMI pentru Romania.

In total insa, avertizeaza Franks, aproximativ 300.000 de romani isi vor pierde locul de munca in 2010, astfel ca cifra somerilor ar putea ajunge pana la finalul anului la 1 milion.

"Salariile din sectorul public romanesc au crescut mai repede decat cele din sectorul privat in ultimii trei, patru ani. Ar fi cazul sa se intample si reversul, poate nu prin micsorarea salariilor, ci prin inghetarea acestora pentru o vreme, asa cum se intampla in 2010. Populatia Romaniei nu a crescut, dar numarul bugetarilor este mai mare. Asa ceva nu este posibil", considera Franks.

Oficialul a mai precizat ca Banca Mondiala si Comisia Europeana vor face un audit pe 12 ministere, incepand din luna februarie, timp de un an. Reprezentantii acestor institutii vor face recomandari pentru cresterea eficientei, astfel incat sa fie obtinute servicii mai bune, dar fara cheltuieli suplimentare sau chiar cu mai putini bani.

Sunt vizate cele mai mari companii de stat, cum ar fi cele de cai ferate, Metrorex, Termoelectrica etc. In unele dintre acestea exista prea multi angajati, in altele salariile sunt prea mari. In majoritatea cazurilor, aceste companii merg pe pierdere cronica.

Jeffrey Franks, seful echipei de negociatori din partea FMI in tara noastra, si Fabienne Ilzkovitz, reprezentantul  Comisiei Europene, au spus ca evaluarea Romaniei este una pozitiva si ca tara noastra si-a respectat majoritatea angajamentelor. Vezi aici declaratiile celor doi!

Astfel, 1 miliard de euro de la Comisia Europeana va veni in martie, a dat asigurari Fabienne Ilzkovitz, iar FMI-ul va recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze urmatoarele 2,3 miliarde de euro pentru Romania, a declarat Jeffrey Franks.

In imaginea de mai jos: Cum vede Jeffrey Franks cresterea economica!

 

FMI: Se dezgheata creditarea!

VIDEO Jeffrey Franks, FMI: In 2010 Romania va avea 1 milion de someri!

FMI ne da banii! Afla cu ce pret!

Concluziile misiunii de evaluare din partea FMI si CE le gasesti aici!