Nici BNR, nici guvernul roman, indiferent de orientarea ideologica, nu au renuntat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului Bancii Nationale a Romaniei. Reamintesc doar ca de-a lungul celor doua decenii interbelice guvernul de la Bucuresti nu a incetat sa aduca aceasta problema pe agenda intalnirilor bilaterale desfasurate la Copenhaga, Londra, Varsovia, Geneva etc.”, a spus Isarescu, citat de Agerpres.

El a adaugat ca, in practica relatiilor dintre bancile centrale, functioneaza cutuma increderii reciproce.

“Astfel, in conditiile grele ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, BNR a primit la randul sau un tezaur in depozit, trei tone de aur apartinand Bancii Poloniei, aur pe care l-a restituit integral si neconditionat la sfarsitul razboiului. In acelasi timp, va reamintesc ca Romania a permis si a sprijinit, in septembrie 1939, evacuarea intregului tezaur de aur apartinand bancii centrale din Polonia - 83,5 tone, precum si a bunurilor din patrimoniul cultural si artistic al acestei tari, in pofida amenintarilor Germaniei. Romania a respectat tratatul sau de alianta cu Polonia, platind, insa, cu viata prim-ministrului de la acea data, Armand Calinescu, asasinat la cateva zile dupa trecerea tezaurului polonez prin Romania, la 21 septembrie 1939”, a mentionat guvernatorul BNR.

In plus, seful BNR a reamintit ca se implineste un secol de la plecarea tezaurului romanesc, iar Banca Nationala a Romaniei considera in continuare ca este de datoria sa sa intreprinda toate demersurile necesare pentru ca aceste valori sa revina acasa.

Saptamana trecuta, Ministerul Afacerilor Externe anunta ca partea romana si cea rusa, care studiaza problema Tezaurului romanesc depozitat la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, s-au reunit la Sinaia, dupa o pauza de 10 ani.

Potrivit unui comunicat remis presei, aceasta este a patra sesiune a comisiei si marcheaza "un nou important pas" in directia studierii problemelor care intra in competenta sa.

"Partile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul Romaniei, inclusiv la valorile Bancii Nationale a Romaniei depuse la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, precum si la restituirile din 1935 si din 1956 de catre Uniunea Sovietica ale unor parti din valorile romanesti", preciza atunci MAE.

Sursa citata adauga ca pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declaratia comuna a ministrilor Afacerilor Externe, din 2003, partile au convenit dinamizarea activitatii comisiei, aprofundarea activitatii de identificare a documentelor in arhive, initierea elaborarii unor publicatii comune, precum si infiintarea unor grupuri comune de experti pentru cercetarea documentelor de arhiva.

De asemenea, mentioneaza MAE, partile au convenit ca urmatoarea sesiune a comisiei sa aiba loc in Federatia Rusa, la Moscova, in a doua parte a anului 2017.

Potrivit istoricilor, in 1916-1917 ar fi luat drumul Moscovei 93,4 de tone de aur, din care 91 de tone de monede apartinand persoanelor fizice, bancilor si companiilor, si 2,4 tone de ligouri de aur apatinand BNR, a caror valoare a fost estimata, in 2011, la 3,2 miliarde de euro. Pe langa aur, Romania a mai trimis la Moscova acte, monede vechi, manuscrise, tablouri, carti rare, obligatiuni si titluri de credit.