Aceasta este a patra zi consecutivă de creştere pentru indicele ROBOR, potrivit Agerpres.

O valoare apropiată a fost înregistrată în urmă cu trei ani şi jumătate, pe 24 octombrie 2014, respectiv 2,42%.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut până la 2,54%, de la nivelul de 2,52% înregistrat marţi.

De asemenea, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut uşor de la 2,57% la 2,60%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns miercuri la 2,65%, de la 2,62%, nivel înregistrat marţi.

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,87%.

Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda, susţine într-un articol postat pe blogul său, că majorarea ROBOR la trei luni până la 3,5% ar putea duce la creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6-8%.

Potrivit analizei, creşterea costului de finanţare ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea antreprenorilor în perioada următoare, având în vedere că vremea dobânzilor mici a trecut. Inflaţia anuală înregistrată în luna martie a anului curent a fost de 5%, majorarea preţurilor fiind cauzată, atât de ofertă, cât şi de avansul cererii.

Ultimele estimări oficiale ale Băncii Naţionale a României indică o inflaţie de 3,5% pentru anul în curs, iar consensul analiştilor financiari reflectă aşteptări de majorare a dobânzii de politică monetară până la 3% la finalul anului curent.

În acest context, Guda estimează că nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni ar trebui să urce gradual până la 3,5%, comparativ cu nivelul actual de 2,1% şi o medie de 1,15% pe parcursul anului anterior.