Indicele ROBOR la trei luni atinge un nou record al ultimilor ani, după ce BNR a anunțat majorarea dobânzii de politică monetară
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi pe piaţa interbancară la 2,68% pe an, de la 2,54% cât era luni, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).
O valoare apropiată a fost înregistrată pe 16 octombrie 2014, respectiv 2,71% pe an. Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05%.
În perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,92% pe an, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 2,80% pe an, iar ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut la 2,83% pe an.
Indicele ROBOR la 12 luni a urcat la 2,73% pe an.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, luni, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,25% pe an, începând cu data de 8 mai, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Dobânda cheie era nemodificată din luna februarie a acestui an, când a fost majorată la 2,25% pe an.
De asemenea, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an.
Totodată, reprezentanţii băncii centrale au decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Potrivit băncii centrale, noul scenariu al prognozei prognozei reconfirmă perspectiva creşterii uşoare şi a plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul câtorva luni deasupra intervalului ţintei, iar riscurile asociate perspectivei inflaţiei provin în principal din partea preţurilor administrate.
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pe acelasi subiect: