ROBOR la 3 luni și la 6 luni sunt indicatorii în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Vineri, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 2,09% pentru a treia zi consecutiv. Marţi, acesta a urcat la 2,09%, cel mai mare nivel din 27 decembrie 2017, când a atins pragul de 2,10%, notează News.ro.

Însă, indicele ROBOR la 6 luni a crescut vineri la 2,42%, cel mai mare nivel din 31 octombrie 2014, când a fost 2,45%.

La începutul lunii februarie, Consiliul de Administraţie al BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că dobânzile la creditele în lei vor crește.

Cred că ROBOR-ul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma, într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi şi în consecinţă creditele în lei se vor scumpi, să spunem marginal. De ce spun marginal? Pentru că majorările nu sunt de amploare şi dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei în urmă cu câţiva ani, aceasta s-a situat la 5-6%, doar ştim de unde am plecat, mişcarea sau majorarea este marginală. Mai trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am luat-o astăzi practic urmăreşte să juguleze, ca să folosesc un cuvânt cam tare, dar cam acesta este scopul nostru", a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.