"Din calculele noastre, circa patru milioane de trimiteri postale sub 50 de grame sunt expediate lunar de alte firme, care incalca astfel un drept exclusiv al Postei Romane, care expira la 31 decembrie 2012. La un tarif de un leu, suma pe care operatorul national postal o pierde lunar se ridica la patru milioane de lei. In plus, aceste pierderi au loc in zona urbana, unde Posta Romana este eficienta", a spus Mihai Balaj. 

Pentru asigurarea dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal in domeniul serviciilor postale, Compania Nationala Posta Romana beneficiaza, printre altele, si de dreptul exclusiv de a presta, pana la 31 decembrie 2012, servicii postale. Acestea au ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia. 

Ministerul Comunicatiilor si autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, vor transmite autoritatilor si institutiilor statului o scrisoare de informare cu privire la drepturile exclusive ale Postei Romane, cerand rezilierea acordurilor care incalca legislatia. 

Sursa: Mediafax