Imprumuturile in valuta au urcat datoria publica la 37% din PIB
Datoria publica a Romaniei a crescut cu peste cinci miliarde lei in luna mai, in special ca urmare a emisiunii de titluri de stat in valuta, si a trecut pentru prima data de 200 miliarde lei, ajungand la 37% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
In termeni nominali, datoria a fost de 200,6 miliarde lei in mai, fata de 195,5 miliarde lei in luna anteriora, cand reprezenta 36% din PIB, noteaza Mediafax.
Majorarea a provenit exclusiv din cresterea datoriei publice guvernamentale, care a atins in mai 189,12 miliarde de lei.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor, emisiunile de obligatiuni in lei si euro insumau la 42,9 mliarde de lei, cu 4,6 miliarde de lei peste aprilie, in timp ce eurobondurile totalizau 10,1 miliarde lei.
Pe langa emisiunile de titluri in lei pe care Ministerul Finatelor le realizeaza in mod obisnuit de pe piata interna, Trezoreria s-a imprumutat in luna mai de la banci cu 939 milioane de euro, printr-o emisiune de obligatiuni in valuta pe piata interna, cu scadenta la trei ani.
Ulterior, in luna iunie, Finantele au mai imprumutat 1,5 miliarde de euro din vanzarea de euroobligatiuni pe cinci ani prin programul MTN (Medium Term Notes). Datoria publica se ridica la 85,3 miliarde in lei, nivel aproape neschimbat fata de luna anterioara, iar cea in euro insuma 84,5 miliarde de lei in euro, in urcare 4,7 miliarde de lei.
Imprumuturile cu scadente lungi au crescut pentru a treia luna consecutiv, ajungand la 92,2 miliarde de lei, cel mai mare nivel inergistrat pana in prezent. Concomitent, creditele cu scadente pe termen scurt au scazut usor in mai, la 61,2 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile pe termen mediu au urcat cu peste patru miliarde de lei, la 35,6 miliarde de lei.
Datoria publica locala era la 11,54 miliarde de lei in mai, in crestere usoara fata de nivelul din luna precedenta, de 11,47 miliarde de lei, dar cu 400 de milioane lei mai mica decat la finele anului trecut.
Oficialii Ministerului Finantelor au declarat in mai multe randuri ca obiectivul Trezoreriei este de a creste maturitatile la imprumuturi, avand in acelasi timp o finantare echilibrata de pe piata interna si cea externa.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: