1. Foloseste cardul pentru plati la comercianti. Comisionul este zero in tara si in strainatate deopotriva si eviti riscul de a fi jefuit.

2. Daca, totusi, ai nevoie de numerar foloseste bancomatele propriei banci.

Pentru cardurile BCR, retragerile de numerar de la oricare din ATM-urile din Erste Group au acelasi comision – 0,2% minin 0,2 lei. Asadar, daca vizitezi Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, nu pleca neaparat cu banii cash din Romania, ci foloseste bancomatele din Erste Group. Eviti astfel riscul furturilor, iar comisioanele sunt aceleasi.

In cazul BRD, la ATM-urile bancii din strainatate platesti urmatoarele comisioane, in functie de cardul detinut:
- Carduri in lei: 0,20%, minim 0,2 lei.
- Carduri in valuta: 0,20%, minim 2 euro, respectiv 2 dolari.

Raiffeisen Bank percepe la retragerile de numerar la bancomat in afara tarii 1% plus 2,5 euro, respectiv 2,5 dolari (in cazul cardurilor in valuta) si 1% plus 2,5 euro (transformati in lei) pentru cardurile in lei.

CEC Bank taxeaza retragerile de numerar de la bancomat in strainatate cu 1% plus 3,5 euro (echivalent in lei). In cazul Volksbank, comisionul de retragere de numerar in strainatate este 1%, minim 4 euro.

Cei de la ING Bank ofera Cont’ROL, contul curent cu card atasat, la care primesti o dobanda de 4% pe an. Pentru acesta, conversia se face automat la cursul bancii. Celelalte carduri au urmatoarele comisioane:
Visa Electron International - retragere numerar ATM sau ghiseul bancii: 1% + 10,2 lei.
MasterCard International - retragere numerar ATM sau ghiseul bancii: 1% + 10 lei.
Visa Classic International EUR - retragere numerar ATM sau ghiseul bancii: 1% + 2,5 euro.

Avantajele, dezavantajele si costurile platii cu cardul in strainatate le gasesti aici.

3. Cand ridici bani de la ATM sau cand platesti cu cardul, acopera tastatura cand introduci codul PIN.

4. Schimba bani doar la banci, evita casele de schimb obscure. Comisioanele ascunse pot sa aduca pierderi mult mai mari decat diferenta de curs.

5. Profita de bonusarea platilor cu cardul de credit pentru platile direct la comercianti.

La BCR, pentru fiecare leu cheltuit primesti bonus un punct (valoare in lei 0,006 lei). De exemplu: daca cumperi bilele de avion in valoare de 1.500 de lei, platesti cazarea tot 1.500 lei si mai faci cumparaturi de 1.000 de lei, toate cu cardul de credit BCR, bonusul va fi in valoare de 24 de lei.

Si de la BRD ai Punct Card, linie de credit fara dobanda pana la 60 de zile. La 1 leu cheltuit, ai 1 punct acumulat. Cand strangi suficient de multe puncte, poti alege sa-ti platesti cumparaturile cu ele.

6. Foloseste cardurile de credit
pentru a plati cumparaturile de vacanta beneficiind de perioada de gratie. Astfel, nu trebuie sa reduci bugetul de vacanta.

Comisioanele pot fi diferite fata de cele aplicate cardurilor de debit, dar nu semnificativ. Astfel, Volksbank taxeaza retragerile de numerar cu ajutorul cardului de debit cu 1% plus 4 euro si prin cardul de credit cu 1% plus 2,5 euro. La Raiffeisen Bank, cardul de debit are comision de 1% plus aproximativ 11 lei, iar cel de credit 2% plus 11 lei, pentru retragerile de la bancomat

Pe de alta parte, poti avea tot felul de beneficii. La BCR, ai perioada de gratie de 53 de zile, dar si toate cumparaturile asigurate pentru o perioada de timp dupa achizitionare. Daca se strica, vei primi banii inapoi pe ele. Daca folosesti cardul Gold BCR pentru plata biletelor de avion, benefeciezi chiar de o asigurare complexa de calatorie gratuit.

“Vacanta, bilete de avion, asta e scopul pentru care cardurile de credit au aparut pe lumea asta”, explica Anca Bidian, vicepresedinta Kiwi Finance. Ce carduri de credit ofera bancile romanesti afli aici.

7. Urmareste extrasele de cont, de oriunde din lume, cu ajutorul canalelor alternative (internet si phone banking) pentru a avea o mai buna evidenta a banilor cheltuiti si a evita surprizele neplacute.

8. Intereseaza-te inainte sa pleci in vacanta care sunt plafoanele zilnice de retragere si de plati ale bancii tale. Daca le consideri prea mici, fa o cerere pentru marirea lor.

La BCR, suma maxima pe care o poti retrage este 3.000 lei pe zi, la fel ca in cazul Raiffeisen Bank. Si la Unicredit Tiriac limita de tranzactionare este sub 1.000 de euro si anume 4.000 de lei pe zi.

9. Asigura-te inainte sa pleci ca stii unde sa suni in caz ca ai probleme cu cardul: iti este furat, se blocheaza, ai nelamuriri legate de sumele cheltuite.

Daca ai probleme cu cardul in Romania, poti apela linia unica de asistenta carduri la 021CARDURI (021.2273874), numarul unic utilizat deocamdata de cinci banci: BCR, BRD, Bancpost, Banca Transilvania si CEC Bank.