Guvernul a incasat de la producatorii de gaze doar 25-30% din veniturile estimate la inceput de an
Guvernul a incasat doar 25-30% din veniturile estimate la inceput de an sa fie atrase de la companii cu venituri suplimentare prin liberalizarea pretului la gaze, dar spera sa obtina sume mai mari pe final de an, cand consumul este mai mare comparativ cu perioada de vara, afirma ministrul Finantelor.
"La inceputul anului s-a facut o estimare de incasari din veniturile companiilor energetice de 230 milioane lei, dar veniturile nu s-au realizat decat undeva la 25-30%", a spus ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, potrivit Mediafax.
El a adaugat insa ca spera ca pe finalul anului sa fie atrase sume mai mari din impozitul pe veniturile suplimentare obtinute de catre companiile energetice ca urmare a liberalizarii pretului la gaze, avand in vedere ca, fata de perioada de vara, consumul de gaze este mai mare in ultimul trimestru.
La inceputul acestui an, Guvernul a decis ca, in intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector. Taxa reprezinta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream, fara a depasi 30% din aceste venituri suplimentare.
Conform cifrelor prezentate atunci, Guvernul estima pentru acest an incasari suplimentare de 273,5 milioane lei din taxa pe aceste venituri, incasari care sa creasca anul viitor la 1,1 miliarde lei.
Productia interna de gaze naturale este asigurata aproape in totalitate de companiile OMV Petrom si Romgaz Medias. Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.