Guvernatorul BNR: "Consolidarea fiscala si dezintermedierea afecteaza economia"
Mugur Isarescu. Sursa foto: Mediafax
Consolidarea fiscala si dezintermedierea bancara afecteaza economia, dar procesul de convergenta si recuperarea decalajelor nu se poate baza pe deficite mari, care de multe ori inseamna bani risipiti, iar corectiile sunt chiar mai adanci decat cresterile, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Trebuie sa facem consolidarea fiscala, si am facut-o, si, datorita crizei din zona euro, trebuie sa facem fata procesului de dezintermediere ale bancilor-mama. Se pare ca ambele procese sunt suportate cu greutate de economia romaneasca", a spus Mugur Isarescu la un eveniment oraginzat la BNR de Aspen Romania si The German Marshall Fund, la care a participat si premierul Victor Ponta, informeaza Mediafax.
Seful bancii centrale a completat ca in statele care se afla in proces de recuperare a decalajelor stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara sunt chiar mai importante decat pentru statele dezvoltate, criticand totodata ideea vehiculata in spatiul public de o serie de analisti care vorbesc de majorarea deficitului bugetar ca solutie pentru o crestere economica mai accelerata.
"Uneori se pune fata in fata deficitul bugetar cu procesul de catching-up, hai sa facem un deficit de 10% sa ne dezvoltam mai repede, dar nimeni nu realizeaza ca deficitul bugetar, care uneori nu duce decat la risipa de cheltuieli, atunci cand trebuie corectat, te da inapoi mai mult decat ai crescut", a explicat Isarescu.
El a aratat ca Uniunea Europeana trebuie sa gandeasca un mecanism care sa impace integrarea bancara si procesul de dezintermediere, mai ales in conditiile unui angajament de consolidare fiscala la nivel continental.
In contextul integrarii financiare, care va deveni din ce in ce mai puternice, Isarescu afirma ca prezervarea puterii de supraveghere in intregime la nivel local ar duce la un rezultate suboptimal, din cauza informatiilor limitate.
"Organul de supravheghere n-ar avea o perspectiva asura activitatilor transfrontaliere ale bancilor-mama (...) Participarea ar insemna ca Romania sa aiba o voce mai activa in luarea deciziilor si, cum ne vor afecta oricum, pozitia noastra este sa intram in uniunea bancara", a continuat oficialul BNR.
Isarescu a mai aratat ca nu se poate face convergenta reala fara capitalizare, iar indiferent de resurse, interne sau externe, acestea nu se pot face fara un sector financiar viabil. "Este la fel cum la o inflatie ridicata, toate planurile intreprinderilor sunt puse sub semnul intrebarii", a conchis Isarescu.
Pe acelasi subiect: